Noutăți

Mii de cratere cu origine necunoscută de pe costă atlantică a SUA surprind prin caracteristicile lor. Galerie foto

În anii 1930, când coasta atlantică a fost fotografiată din avioane, oamenii au putut vedea pentru prima data o trăsătură geologică extrem de neobișnuită. Astfel, din sudul statului New Jersey și până la nordul Floridei există mii de depresiuni eliptice ciudate similare cu craterele de pe Lună. Aceste depresiuni au fost denumite Carolina Bays. Sunt în mod constant ovale și pline de vegetație. Aceste formațiuni împărtășesc o serie de caracteristici comune, iar cea mai izbitoare dintre acestea este orientarea lor, fiecare fiind în mod invariabil aliniată în aceeași direcție.

Preferința pentru o anumită orientare a determinat mulți oameni de știință să creadă că Golurile Carolinei au fost create atunci când un roi de meteoriți au lovit coasta atlantică. Această ipoteză a fost foarte populară în anii 1940 și 50, înainte ca știința să poată analiza cu o mai multă acuratețe zona. Cercetările moderne au arătat că depresiunile sunt prea superficiale pentru a fi create de cratere de impact și că niciuna dintre aceste formațiuni nu conține dovezi geologice extraterestre. Nu există fragmente de meteorit, nici conuri de spargere sau semne de perturbare intensă în roca de bază.

carolina-bays-42 carolina-bays-92

Cei care resping teoria originii extraterestre propun o serie de ipoteze geomorfologice, inclusiv acțiunea curenților maritimi atunci când zona se afla sub nivelul mării. Totuși, nici una dintre aceste ipoteze nu poate explica de ce golurile au forme eliptice sau de ce sunt aliniate în direcția în care sunt.

Se estimează că în trecut existau cel puțin o jumătate de milion de formațiuni de acest fel de-a lungul coastei atlantice, dar numai câteva mii au rezistat în timp și sunt detectate astăzi. Majoritatea au fost erodate natural, altele au fost distruse prin agricultură, exploatare forestieră și dezvoltare urbană.

Astăzi, aceste golfuri sunt surprinzător de bogate în biodiversitate. Multe specii de păsări migratoare și mamifere se dezvoltă în aceste zone umede.

carolina-bays-36 carolina-bays-12 carolina-bays-22

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/02/the-mystery-of-carolina-bays.html

sursa: http://www.georgehoward.net/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii