Noutăți

MIHAIL MANOILESCU, “fondator al Braziliei moderne” – Ucis de comuniști, hulit de SUA și Institutul Wiesel

Pe 15 aprilie 2016, BNR a lansat trei monede, din aur, argint și cupru, celebrând trei personalități ale perioadei interbelice. Una dintre acestea este Mihail Manoilescu. Emisiunea numismatică a fost criticată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Muzeul Memorial al Holocaustului din Washington. BNR nu a avut însă nicio reacție până când Ambasada SUA nu s-a declarat „dezamăgită” de comemorarea unui „nazist”.

Abia atunci, BNR a anunțat că reanalizează colecția și că pe viitor, pentru a evita „situațiile regretabile”, va colabora cu instituții reprezentative. A fost însă un răspuns diplomatic fără consecințe, pentru că pe 16 mai colecția se afla încă la vânzare, în toate sucursalele BNR. Se pare că și guvernatorul Mugur Isărescu a început să fie nervos și să le dea peste mână celor care se bagă unde nu le fierbe oala.

Moneda ManoilescuSă ne înțelegem: Mihail Manoilescu apare pe emisiunea numismatică nu pentru că l-a susținut pe Carol al II-lea, sau pentru că a fost legionar, ci pentru că a fost guvernator al Băncii Naționale în perioada interbelică.

Cât privește valoarea universală a acestui mare economist, despre care noi nu știm aproape nimic, sunt de reținut următoarele…

Un mare diplomat brazilian, José Jeronimo Moscardo de Souza, fost ambasador al acestei ţări în România, a făcut, în 2003, cu ocazia primirii titlului de Doctor Honoris Causa, din partea Academiei Române, o declaraţie cel puţin descumpănitoare: „Vreau să mulţumesc României şi în special domnului Eminescu, datorită căruia Brazilia a avut cea mai mare dezvoltare economică din lume”.

Același José Jeronimo Moscardo de Souza, ceva mai târziu, în același an, a acordat în Formula AS un interviu lămuritor pentru această declarație bizară. Eminescu „ajunsese” în Brazilia prin intermediul unei lucrări de mare importanță mondială a economistului român Mihail Manoilescu, discipol al marelui poet și gânditor. Teoria despre stat a lui Eminescu (Teoria Statului Organic) fusese încorporată în lucrarea lui Manoilescu, „Théorie du protectionism et de l’échange international” care, tradusă în portugheză în 1932, a ajuns în Brazilia, unde a devenit curs universitar, iar din 1970 program economic pentru întreaga țară.

Iată ce spunea Moscardo de Souza în interviul amintit, referitor la Manoilescu: „În privinţa economică, se credea că suntem condamnaţi să rămânem o ţară agrară, ca şi România la un moment dat. Dar a dat Dumnezeu să existe un mare român, fost ministru de Externe al ţării dumneavoastră şi un economist de talie mondială: Mihail Manoilescu. După traducerea, în 1932, a lucrării sale geniale, «Teoria protecţionismului şi schimbului internaţional», aceasta a fost, până în ziua de azi, inspiratoarea dezvoltării economice a Braziliei. […] Prin Manoilescu, responsabilii brazilieni şi-au clarificat originile inegalităţii, rolul proiectelor de dezvoltare industrială, raporturile dintre industrie şi agricultură, dintre exporturi şi importuri etc. Astăzi, Manoilescu este considerat unul dintre fondatorii Braziliei moderne”

Exposição/Lançamento – Abertura da exposição Cerrado Vivo e o lançamento dos livros Arborização Urbana no Distrito Federal, Espécies do Cerrado e Vida: Uma poesia ao Cerrado. Os eventos são de iniciativa da Comissão do Meio Ambiente, Defesa do Consumidor e Fiscalização e Controle (CMA). Embaixador Jerônimo Moscardo.

Ambasadorul Moscardo de Souza

După imixtiunile fără jenă ale Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, ale Institutului Elie Wiesel și, mai ales, ale Ambasadei SUA la București, într-o problemă internă a statului român și a Băncii Naționale a României (Colecția numismatică „Guvernatori ai Băncii Naționale”), putem aprecia cam care este gradul de subordonare a României în fața Statelor Unite, a Uniunii Europene și a Institutului Wiesel, ca de altfel în fața tuturor celor care vor să ne subordoneze.

Comunicatul Ambasadei SUA este foarte dur la adresa BNR, tonul admonestării fiind ca de la dirigintele de clasă la școlar: „Ambasada SUA isi exprima dezamagirea cu privire la decizia Bancii Nationale a Romaniei de a-l onora pe Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Bancii Nationale din perioada interbelica, prin lansarea unei monede omagiale. Manoilescu a promovat si a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania, care in final au condus la cea mai intunecata perioada a acestei tari”.

Hans Klemm

Ambasadorul Sua Hans Klem

Ambasadorul Hans Klemm nu știe, probabil (iar în cazul ăsta ar fi trebuit să se abțină) că „cea mai întunecată perioadă a acestei țări” a fost perioada stalinistă, la care Mihail Manoilescu nu a contribuit decât în postura de victimă. Au contribuit în schimb SUA, prin abandonarea României în ghearele lui Iosif Visarionovici Stalin.

”In timp ce Ambasada SUA recunoaste dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale, aceste celebrari nu trebuie sa includa imagini ale unor persoane care au fost condamnate de catre istorie si care, prin faptul ca sunt onorate, sunt validate – mai scrie în comunicat. Aceasta practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului”, se mai arata in comunicat. Adică: noi recunoaștem „dreptul Romaniei de a sarbatori traditiile institutiilor sale”, dar numai alea pe care le vrem noi, altfel „practica contravine fundamentului institutional democratic al Romaniei, promovarii statului de drept si protectiei drepturilor fundamentale ale omului”!

Nu, domnule ambasador, Mihail Manoilescu n-a fost condamnat de Istorie, ci de Tribunalul Poporului, care nu cred că reprezintă Istoria. Decât, poate, pentru dumneavoastră. Judecarea și moartea sa se înscriu în cea mai rușinoasă antologie a injustiției umane. După ce a fost întemnițat fără proces și deținut în închisorile de la Jilava, Ocnele Mari şi Sighet, Mihail Manoilescu a murit în ultima, la sfârşitul lui 1950, fiind înhumat la groapa comună de la Sighet. Nu a fost iertat însă nici după moarte: a fost judecat și condamnat,  la 12 aprilie 1952, la…15 ani de închisoare, precum şi la confiscarea averii. Familia a fost anunţată de moartea lui Manoilescu mult mai târziu…

Acesta a fost, în linii mari, Mihail Manoilescu, cel pentru care Ambasada SUA și Institutul Wiesel trag de urechi Banca Națională, pentru că a îndrăznit să editeze o medalie cu chipul său.

Un articol de Miron Manega

Sursa: http://www.certitudinea.ro/articole/opinii/view/ucis-de-comunisti-hulit-de-sua-si-institutul-wiesel-dar-validat-de-istorie-mihail-manoilescu-fondatorul-braziliei-moderne


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

11 Comments on MIHAIL MANOILESCU, “fondator al Braziliei moderne” – Ucis de comuniști, hulit de SUA și Institutul Wiesel

 1. Institutul ăsta e ca o tumoare pentru România.

 2. Ambasada SUA ne da lectii de istorie (,,M.M. a contribuit activ la ideologia fascista si sentimentul antisemit in Romania, care in final au condus la cea mai intunecata perioada a acestei tari”).
  Jenant !!!

 3. ?!…nazisti in Germania,quislingi in Norvegia,bulbovisti in Cehia,vlasovisti in Rusia,falangisti in Spania,fascisti(fascia-nuia) in Italia,ustasii si cetnicii croati si sirbi,basca derbedeii lui Degrelle in Belgia…sa nu mai zicem si de altii…unde cred ca erau mai multi ca in Germania!Astia au existat pina la sfirsitul razboiului.La noi ,cind sub anumite presiuni sau transformat in asa ceva,au luat un sut in cur.Ar fi bine ca unii sa ia o carte si sa mai citeasca….

 4. Daniel Roxin, trebuie să-ţi semnalez că vizitând site-ul BNR-ului am observat cu stupoare că această instituţie a devenit un adevărat cuib de antisemitism !
  Culmea a fost atinsă la 12 aprilie 2010, ca o recidivă a celei din anul 2000, când această instituţie a avut tupeul antisemit de a emite o monedă cu unul dintre cei mai notorii antisemiţi români, MIHAI EMINESCU, demascat în timp în repetate rânduri de diverşi tovarăşi antifascişti de tip Brucan&Gang, de către răposatul rabin şef al României Moses Rosen ori de către puzderia de pui ideologici contemporani de tip Preda Cristian, europarlamentar(!).
  De asemenea semnalez încă o serie de monede cu caracter vădit antisemit, anume seria aniversară a legionarului Mircea Eliade, al patriarhului antisemit Miron Cristea şi al mentorului său, Eugeniu Carada, ctitor al BNR, al României Mici şi arhitect principal al României Mari ! Nu trebuie neglijată nici comemorarea Împăratului roman Traian, pe vremea căruia, ca ocupant al Palestinei, imperiul roman a produs indubitabil acte de antisemitism…
  Apoi în altă ordine de idei, observ că BNR, în antisemitismul ei tot mai pregnant, a neglijat ostentativ emiterea unor monede comemorative cu inaugurarea monumentului/muzeul Holocaustului la Bucureşti, cu Elie Wiesel, cu celebrii antifascişti Brucan şi Ana Pauker, sau de ce nu, cu a “filantropului” mondial Soroş !
  Insolenţa Ambasadorul SUA la Bucureşti, este doar gestul unei alte marionete, un fel de Vîşinski mai soft de Washington, cu atitudini tupeiste şi discursuri jignitoare croite identice cu ale predecesorului său Gitenstein !
  Ori are mari lacune la cunoaşterea Istorie Moderne Mondială şi a României, ori nu ştie ce a fost nazismul şi câte victime a făcut, ori are o unică sursă de “informare” obligatorie, muzeul Holocaustului, dacă consideră că cel mai mare rău din Istoria Mondială sau a României a fost fascismul !

 5. cetățeanul tulburat // 20 mai 2016 at 8:51 // Răspunde

  Ăsta nu se aude când vorbește? Ce tupeu la el? Adică noi ăia care suntem ultimii în toate, tocmai de noi se ia, personajul vorbește cu nonșalanță despre drepturile omului, care om nene? Avem dreptul să nu facem nimic și avem dreptul să nu vorbim nimic, avem dreptul să murim…Suntem limitați ca specie de niște “găozari” ce se cred nemuritori…ăștia din g8 care dau lecții pe planetă, sunt niște bandiți…Sunt sictirit de tehnica asta a lor dezbină și cucerește… și cu fascismul și antisemitismul scos la înaintare. Prostovanii se dau de gol, că numai jidanii contează pe planeta asta, iar noi restul suntem animalele lor.

  • Daca ai putea sa citesti masurile luate de ….impotriva GOIM=TOATE FINTELE UMANE DE PE FATA PLANETEI,IN AFARA DE UN SINGUR GRUP.
   In cartea sa Elie Wisel(pe atunci avea vreo 15 ani)a fost operat in lagar de germani si a putut supravietui.Apoi lui si tatalui lui li sa oferit optiunile de catre oficiali germani ai lagarului sa ii urmeze la americani sau sa ii astepte pe rusi. Buine inteles ca au plecat cu germani la americani.Se pare ca nu sa atins nimeni de un singur fir de par al lor.Au ajuns bine sanatosi in liniile americane.Gasiti cartea si cititi-o.
   Sau cautati “Tehran Holocaust Conference”sau”Durban 2..”
   INFORMATI-VA CA VA MANINCA ASTIA CU FULGI CU TOT.

 6. Evreii ne pot spune totusi care a fost comportamentul si relele pe care le-au facut oamenilor de i-au determinat sa-i urasca atat de mult incat sa doreasca sa-i extermine? Cat despre oamenii nostrii de valoare ar fi bine sa se abtina de la comentarii. Noi nu ne permitem sa jignim personalitatile niciunui alt popor doar pentru ca au o parere proasta despre romani.

 7. Avem si oameni de valoare. Nu era necesara comemorarea acestui nazist. Manoilescu nu a fost o personalitate a poporului roman. A fost un nazist criminal.

 8. Faceți corecție la text și manual nu doar prin Autocorecție : Mihail Manoilescu NU Eminescu!
  Omul a fost un geniu ( încă unul) al economiei și…cum am procedat cu toți marii români, cum fac și azi , nu latră cum vrea politicianul, e dușman !
  Avem copii ce câștigă olimpiade internaționale și absolut NIMENI din politica dar nici din presa nu le acorda atenție DAR urlă toți că emigrează eminențele cenușii ale României

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii