Noutăți

Mihail Kogălniceanu: “Decebal, cel mai mare Rigă barbar care a fost vreodată”

Manipulatorii de profesie au aruncat în spațiul public șopârlița potrivit căreia preocuparea românilor pentru geto-daci își are orginea în perioada comunistă, când propaganda lui Ceaușescu a încercat, cu tot felul de exagerări, să îl transforme pe “Cel mai iubit fiu al poporului” în urmașul regilor Burebista și Decebal, regi care nu ar fi fost mare brânză în istorie!

În concluzie (concluzia perversă a manipulatorilor), trebuie să îi trimitem înapoi în primitivism lor “natural” pe geto-daci, la coada istoriei, pentru că tot ce s-a spus bun despre ei ar fi rodul acestei propagande protocroniste din perioada comunistă.

Iată, deci, că loazele sistemului încearcă și cu acest tip de manipulare să îi îndepărteze pe românii mai puțin cunoscători de adevărul propriei istorii…

Că realitatea este cu totul alta, o spun dovezile pe care le avem și care ne arată că mari personalități ale secolului XIX au fost preocupate foarte serios de istoria geto-dacilor, subliniind încă de atunci valoarea culturii strămoșilor noștri reali.

dacia literaraPrintre acestea, Mihail Kogălniceanu – întemeietorul revistei Dacia Literară, artizan al unirii Principatelor Române de la 1859 – ne spune câteva lucruri semnificative despre Decebal și daci…

Extras din cartea Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române? (carte disponibilă aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/), autoare – Iulia Brânză Mihăileanu: La 24 noiembrie 1843, Mihail Kogălniceanu rostește în fața tinerimii române adunate la Academia din Iași al său Cuvânt introductiv la cursul de istorie națională. Conştient de importanţa dacilor în istoria noastră, Kogălniceanu face din ei ideea-cheie a discursului său. Menționează că al lor „pământ l-am moştenit noi” și evocă chipul lui Decebal, subliniind latura civilizatoare a activităţii sale, dimensiunea universală a personalităţii, spiritul de demnitate şi independenţă: „O sută de ani după Hristos, întâlnim pe Decebal, cel mai însemnat Rigă barbar care a fost vreodată, mai măreţ, mai vrednic de a fi pe tronul Romei, decât mişeii urmaşi ai lui August. În adevăr, acest Decebal merită atât de puţin numele de barbar cât şi orice alt barbar mare, care doreşte a-şi cultiva ţara […]. Un erou mai mare se porneşte asupra lui; Decebal trebuie să se plece, patria i se supune şi nevroind a o vedea roabă el, care o ţinuse slobodă şi mândră, care lua bir de la demnitarii lumii, îşi dă singur moartea şi scapă de a figura în triumful lui Traian”. (Mihail Kogălniceanu, Cuvânt introductiv la cursul de Istorie Naţională, Bucureşti, Ed. Socec, 1909, p. 18.)

Daniel Roxin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

6 Comments on Mihail Kogălniceanu: “Decebal, cel mai mare Rigă barbar care a fost vreodată”

 1. Suntem într-adevăr urmașii tracilor, geto-daci, costoboci, carpi, s.a.

 2. Bună seara! Când se va putea comanda cartea ,,Regii dacilor” a domnului Dan Oltean? ,,Religia dacilor” şi ,,Nemurire” scrisă de dumneavoastră au avut esenţă şi mesaj in fiecare cuvânt, îmi sunt de un mare folos!

 3. Ioan Furdui // 11 mai 2017 at 20:47 // Răspunde

  . . . fără prea multă vorbă , am avut ocazia să lucrez în Suedia o bună bucată de vreme , într-un domeniu în care aveam contact cu foarte multă lume .
  nu mică mi-a fost mirarea , când (nu unul ci mai mulți cetățeni ai regatului Suediei) afirmau cu mândrie că “sunt viking și mă trag din neam de DAC (DAXAE)” !
  pima oară am crezut că nu înțeleg eu , dar discutând mai multe cu “un vecin” care-mi era mai amic , acesta mi-a explicat în engleză , cum că vickingii se trag din neam de DACI și nicidecum n-au rădăcini de anglo-saxoni.
  . . . de aici , vă las pe dumneavoadtră să trageți concluzia

 4. ”De asemenea, romanii îl portretizează pe Decebal ca pe un lider războinic, brav și priceput, dar trec cu vederea calitățile sale administrative și diplomatice. Dacă, așa cum mărturiile recente sugerează, Decebal a încercat să’și coordoneze inițiativele militare cu cele ale parților, mari rivali ai Romei din Răsărit, atunci putem spune ca profunzimea viziunii sale și capacitatea de a întelege politica marilor puteri depășea cu mult optica îngustă a unui șef de trib oarecare…Prin raidurile sale îndreptate împotriva Imperiului și prin cererile sale de răscumparare și tribut, Decebal a deschis calea pentru mulți dintre viitorii oponenți ai Romei. Și în această privință, el va dovedi că a fost un om care și’a depășit epoca.”– Dușmanii Romei, de la Hannibal la Attila).

 5. oana alexandru // 5 martie 2018 at 22:01 // Răspunde

  BARBAR egal barb ar adica barba ariana diferita de barba judaica sau barba celta sau vikinga sau alte tunsori ale barbii la alte natiuni de ex romanii si mai apoi catoliciiau barba rasa studiati, manipularea ling vistica ,cite cuvinte avem cu AR 100 de sute AR ARIE T AR T.AR.ina T.ar.an ar.mura ar,ies care egal uries, etc

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii