Noutăți

Mihai Viteazul, în presa maghiară din Covasna: „simbol al statului securist paranoid”

Cotidianul de limba maghiară Haromszek, ce apare în Covasna, batjocorește imaginea marelui voievod al românilor, Mihai Viteazul. Într-un articol din luna ianuarie a.c., Piața Mihai Viteazul din municipiul Sfântu Gheorghe este catalogată drept „simbol al statului securist paranoid”, ne informează Dan Tanasă.

Redau mai jos traducerea articolului din limba maghiară:

Ne-ar limita şi libertatea

“In cazul în care un organism ales, autoguvernarea locală, nu are atribuţii în baza cărora să decidă cum să arate piaţa centrală a localităţii, să nu mai vorbim despre democraţie, să nu ne îmbătăm cu apă rece spunând că trăim într-un stat de drept. Dacă primăria trebuie să ceară avizul serviciului secret pentru a planta flori şi copaci, vorbim mai degrabă despre superioritatea serviciilor de informaţii, despre un stat poliţienesc, despre dictatură, şi nu despre democraţie sau autoguvernare. In Sfântu Gheorghe, aceasta este situaţia: autoguvernarea oraşului nu poate finaliza reorganizarea pieţei centrale, deoarece la sugestia ranchiunoşilor de serviciu, a celor care îşi asigură supravieţuirea prin calitatea lor de români, prefectura a atacat planul de reorganizare, instanţa dându-i dreptate. In locul în cauză se află un morman uriaş de pământ. Pe o parte se află piaţa centrală plină de viaţă, iar pe partea cealaltă se află Piaţa Mihai Viteazul, ca simbol al statului securist paranoid. (…) Imaginea oraşului va putea fi modificată mai devreme sau mai târziu. (…) Marea întrebare este în ce direcţie va evolua democraţia românească din ce în ce mai absurdă. (…) Problema o constituie nu numai atitudinea antimaghiară ridicată la nivel de putere de stat. Trebuie să amintim nu numai că ne privează inclusiv de drepturile noastre obţinute cu dificultate, că în lupta dusă împotriva simbolurilor noastre nu renunţă nici în privinţa limitării propriilor noastre simboluri. La 26 de ani de la schimbarea din anul 1989, ne aflăm în situaţia în care pentru reorganizarea pieţei să fie nevoie de aviz din partea serviciului secret. In lipsa unor dovezi, tineri maghiari sunt arestaţi şi, sub acest pretext, întreaga noastră comunitate primeşte stigmatul terorismului. După 26 de ani, în România ne sunt ştirbite nu numai drepturile minoritare, ci ne este limitată şi libertatea.”

Sursa: Cotidian: Haromszek (Covasna) nr. 7700 din 20.01.2016, autor Farcadi Botond (traducere din limba maghiară a Centrului European de Studii Covasna-Harghita)

Sursa articol: Dan Tanasă


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

9 Comments on Mihai Viteazul, în presa maghiară din Covasna: „simbol al statului securist paranoid”

 1. Omu’ se referea la piata, nu la Mihai Viteazu. Am fost cu totii la revolutia din decembrie si pentru ca oamenii sa se poata exprima liber. Daca el minte ca trebuie autorizatii de la SRI pentru flori sau ca tipii aia nu preparau o diversiune este pacatul lui. Cred ca oamenii normali, si maghiari si români si altii nu il baga in seama. Ignorati, va rog.

 2. Libertatea presei si libertatea de exprimare ,N-AU NICIO LEGATURA … cu ponegrirea istoriei si a imaginii ilustrilor nostri inaintasi ! TREBUIE ADOPTATA O LEGE – ca-n SUA, Franta etc – PRIN CARE SA SANCTIONEZE DUR ORICE JIGNIRE si OFENSA ADUSA ISTORIEI , INAINTASILOR si EROILOR NOSTRI .

 3. Avand in vedere atitudinea Ungariei cat si legaturile ascunse cu Rusia care este adepta separatismului in fostii sateliti cred ca noi ca stat independent si suveran trebuie musai sa ne sporim activitatile de supraveghere in aceasta zona care se vrea stat secuiesc independent.Stim cu totii ca Romania nu mai este intreaga dupa raptul Basarabiei un tinut romanesc perdut de decenii si acolo tot separatismul rusofil este invocat.Am un sfat util pentru voi alogenii maghiari “va primim aici va lasam sa faceti pui dar pretindem respect de la voi” !!!

 4. o mizerie, maghiarii au prea multe drepturi in Romania, pacat 🙁

 5. cristian c. n. // 29 februarie 2016 at 18:33 // Răspunde

  Tipii astia se contrazic singuri.Daca nu aveau drepturi,n-aveau nici curaj sa manance rahat.

 6. Augustin Dagoste // 29 februarie 2016 at 19:40 // Răspunde

  E necesară, dacă nu există, o lege de leznațiune! Și, dacă există trebuie aplicată, nu să-și rîdă și să-și bată joc, oricine de simbolurile cele mai scumpe ale poporului român, mă refer la cazurile de notorietate cu Avram Iancu spînzurat și acum despre Mihai Viteazul! Dacă sînt needucați și troglodiți, numai constrînși prin pedepse usturătoare, se liniștesc.

 7. Sa vbim la obiect; ce drepturi au cetanii Romani si nule au minoritatile conlocuitoare ?? ENUMERATI ;…….Despre ce drepturi speciale vbti VOI ? adica Romanii va educa prin scolarizare va da burse servicii ,asistenta medicala.bani pt pensii ect ,si voi andrazniti sa ne faceti fascisti ?Pai stimabililor… fiti barbati nu fetite mironosite care plang ,mint si umbla cu paraciuni pela …analta poarta,!!!Avem toata consideratia pt conationalii nostri Maghiari ,pt acei care sunt cetateni coR
  ecti si respecta legile cocietatii noastre,dar nu acelea-si sentimente vom avea pt toti aceia care au apucaturi xenofobe rasiste si sfideaza regurile societatii.

 8. Mihai, Stefan, Corvinii si secuii // 4 martie 2016 at 8:06 // Răspunde

  Dragii de ei, singuri acasa, cu steag separat, cu scoala, spital si cimitir separate, chiar etichetele de pe cladiri trebuie separate, sa nu se piarda samanta fierbinte si ungureasca din ei. Inseamna ca le e frica? Sau ca, desi oameni cumsecade, le-au furat vecinii de la nga Ardeal tinerii si i-au inveninat impotriva romanilor? Nu secuilor le trebuie Ardealul, ce sa faca cu el cei 2000 declarati la recensamant? Dar ungurii vor Ardealul, cu tot cu secui, asa ca ei au ajuns nimic mai mult decat mana care e acum in soba ca sa scoata jarul pentru altii. Daca s-ar uita secuii roata, cate exemple de sovinism roman impotriva lor ar vedea? Cati romani vor sa-i dea afara de-acasa? Tot roata, daca i-ar vedea pe unguri, ar intelege ca ei vor sa scoata dintr-o tara alta tara, sa elimine de-acolo tot ce nu le place, fara mila… si pentru ce? Stefan intaiul, Ion de Hunedoara sau fiul sau, Matei, le-ar spune romaneste ca ungurii nu fac bine si ca sefii de la Parlamentul stampilat cu opinca au alte cele de facut decat sa semene vant. Ce o sa se faca daca vine furtuna? E un paradox sa-i doresti moartea cuiva, cu tot cu istoria lui, chiar daca nu ti-a facut nimic, nici macara cand si azi, fara rost, il ameninti, in cor cu rusii!!! Mi-as dori sa stea impreuna, ungurii cu rusii, macar cativa ani. Au uitat deja ce steag flutura pe Budapesta pana-n 1990?

 9. Un tupeu, până la Dumnezeu. Daca simte că-i sunt private drepturile, ii recomand sa se mute in Serbia sau Ukraina, unde comunitatile românești sunt cu adevărat discriminate.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii