Noutăți

Mihai Viteazul – cel mai important luptător antiterorist din istorie! Află povestea…

 •  
 •  
 •  

Biserici arse, capete de creștini înfipte în garduri, sate atacate în crucea nopții… Pentru câteva secole aceasta a fost realitatea Evului Mediu European, iar responsabili pentru această teroare erau akîngii.

Corpul de oaste al akîngiilor, din cadrul armatei Imperiului Otoman, a fost cu siguranță cel mai urât și mai temut de către creștini.

Akîngii, oaste neregulată și neplătită de către sultan, trăiau din prăzile pe care le luau din regiunile atacate.

Ei erau primii care intrau în luptă, înaintând în teritoriul ce urma să fie atacat de grosul oștirii turcești unde semănau groază și confuzie.

Cavalerie ușoara, înarmată cu arcuri, săbii și sulițe, puteau lovi și se puteau retrage mult mai rapid decât cavaleria grea europeană. Akîngii dezvoltaseră tactici specifice războiului de gherilă, impresionând printre altele cu acuratețea săgeților trase în timp ce se retrăgeau. Un alt mare avantaj al akîngiilor aflați în luptă cu statele creștine era întelegerea diferită a conceptului de onoare. Cele mai abominabile acțiuni împotriva populației civile urmate de retrageri imediate nu au reprezentat niciodată pentru ei altceva decât aventuri demne de laudă, nicidecum grozăvii ce trebuie condamnate sau trecute sub tăcere.

akingii

Akingii

Ostile de akîngii erau conduse de adevarate dinastii, cele mai cunoscute fiind Malkoçoğlu, Turhanlı, Ömerli si Evrenosoğlu.

Nu de puține ori sultanul pretexta că nu deține controlul absolut asupra acestor trupe care atacau după bunul plac țări care nu se aflau în război cu Imperiul Otoman.

spahii 3

Joseph Freiherr von Hammer – ne relatează un episod elocvent pentru modul de operare al acestor teroriști. Episodul se desfasoară în anul 1476, pe când trupele creștine erau conduse de catre Matei Corvin, trupe din care faceau parte capitanii Vlad Drăculea și Pavel Chinezul:

“Pentru a distrage atenția regelui, Mahomed porunci akîngiilor să pustiască Dalmația și Croația și toată întinderea pe care trebuia să o strabată logodnica lui Matei Corvin, Beatrice de Neapole; turme de oameni și de animale gonite în neorânduială de bandiți, biserici și mănăstiri în flăcări, altare răsturnate și în flăcari, preoți gâtuiți, acesta fu spectacolul oferit prințesei în drumul său prin Dalmația.”

Istoria sângeroasă a akîngiilor se incheie abrupt pe malul Dunării

MIHAI vITEAZUL PE CAL

Mihai Viteazul, după glorioasa bătalie de la Girugiu, eliberează toți prizonierii turci. Pe toți, cu excepția akîngiilor. Aceștia sunt legați, inchiși intr-un țarc și hăcuiți până la unul. Practic, Mihai Viteazul anihilează total această oaste a akîngiilor, TERORIȘTII MUSULMANI ai Evului Mediu. Din acel moment, sultanii nu au mai refăcut oastea akîngiilor spre bucuria și folosul Europei Creștine care beneficia astfel încă o dată de pe urma vitejiei și viziunii domnitorilor români.

O descriere detaliată a bătaliei de la Girugiu și a consecințelor ei pentru bătrânul continent va fi facută in episodul următor.

Un articol de Vasile Lupașc, istoric

P.S. Am asistat odată la dansul akîngiilor, prezentat la un festival folcloric. Ca român am simțit până în măduva oaselor mesajul lor și am avut sentimente foarte contradictorii. Sentimente despre care mai bine nu vorbim acum…

Pentru lectura dumneavoastră: un roman despre viața și faptele lui Vlad Țepeș:

rastignit 2

Cartea este disponibilă aici: http://dacia-art.ro/products-page/carti/


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

5 Comments on Mihai Viteazul – cel mai important luptător antiterorist din istorie! Află povestea…

 1. Bravo Daniel esti super ca intodeauna.
  Acei salbatici au fost finantati si incurajati ca si salbatecii de azi.

 2. Va rog sa scrieti si o varianta in engleza a acestui articol. Multumesc!

 3. Încă o dată toată admiraţia mea pentru strămoşul nostru exemplar MIHAI VITEAZU!
  CÂND SE VA RIDICA DINTRE ROMÂNI UNUL CARE VA VREA SĂ-I SEMENE?!

 4. In Cronicile Otomane la fel ca si a altor Imperiii ,erau trecute numai victoriile cu exceptia a 2 Evenimente legate de Tarile Romane.Batalia de la Vaslui-Podul Inalt si Batalia de la Giurgiu. Ambele sint descrise de Cronicarul Turc din Evul Mediu ca doua dezastre grozave,suferite de ,,credinciosi” din cauza ghiaurilor.Atunci s-a stins semintia achingiilor,scria descriind cum Voda,Ghiaurul Mihai,a rupt podul de vase cu tunurile,taindu-le retragerea,apoi a taiat campia Giurgiului de-a curmezisul cu cavaleria si inconjurandu-i i-a trecut pe toti prin ascutisul sabiei.Trupele turcesti de pe malul bulgaresc s-au revoltat si Sinan Pasa care abia-si revenise,dupa Dezastrul de la Calugareni, a trebuit sa fuga ca sa nu-l omoare soldati. S-a intilnit in drum cu delegatia Sultanului care-i aducea Firmanul de Mazilire si de confiscare a averii.Sultanul, nu a primit pe nimeni o saptamana iar Sultana Valide( Sultana Mama) a tinut doliu o luna dupa copiii(soldatii) ei. Un secol mai tarziu ,mamele in podisul Anatoliei isi mai speriau copii care nu erau cuminti ,amenintindu-i ca vor chema sufletul lui,,Saitan Michali! Asa a fost atunci…..

  • Este mai simplu decàt crezi !!! Se va ridica numai atunci cànd va fi ales unul din neamul romànesc, cu sànge de dac !!! Tara a fost si este condusà de niste alogeni nemernici, evrei, tigani, rusi, iar acum mai nou, l-au pus in tronul de la Cotroceni pe sasul àsta mut si plin de bube-n cap, ca sà fie usor de manipulat !!!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii