Noutăți

MIHAI EMINESCU: Singura rațiune de a fi a acestui stat este naționalitatea lui românească!

  •  
  •  
  •  

A fi bun român nu e un merit, nu e o calitate ori un monopol special, ci o datorie pentru orice cetățean al acestui stat, ba chiar pentru orice locuitor al acestui pământ, care este moștenirea, în exclusivitate și istorică, a neamului românesc.

Acesta este un lucru care se înțelege de la sine. Ceea ce voiesc românii e să aibă e libertatea spiritului și conștiinței lor în deplinul înțeles al cuvântului.

Nu voim să trăim într-un stat poliglot, unde așa-numită patrie e deasupra naționalității. Amândouă nu sunt decât două cuvinte pentru aceeași noțiune și iubirea de patrie e una cu iubirea naționalității.

Singura rațiune de a fi a acestui stat, pentru noi, este naționalitatea lui românească.

Să se moralizeze mai întâi [cei care ne conduc], să-nvețe carte, să-nvețe iubi adevărul pentru el însuși și muncă pentru ea însăși, să devie sinceri, onești, cum e neamul românesc, să piarza tertipurile, viclenia și istericalele fanariote, și atunci vor putea fi români adevărați.

Pân-atunci ne e scârbă de ei, ne e rușine c-au uzurpat numele etnic al rasei noastre, al unei rase oneste și iubitoare de adevăr, care-a putut fi amăgită, un moment, de asemenea panglicari, căci și omul cel mai cuminte poate fi amăgit o dată.  (TIMPUL, 1 aprilie 1881)

Sursa: CERTITUDINEA nr.97


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii