Noutăți

Mierea albastră – minune a naturii sau o malformație determinată de activitățile umane

La drept vorbind, este o curiozitate majora, insa nu o minune a naturii, ci o „malformatie” determinata de activitatile umane: in zona Ribeauville (Haut-Rhin) din Franta, albinele au ajuns sa produca o miere de culoare albastra, din pacate, improprie comercializarii.

La originea straniului fenomen inregistrat in Alsacia se afla marca de dulciuri M&M’s, proprietate a multinationalei americane Mars Incorporated. Grupul s-a angajat in dezvoltarea durabila, in special prin valorizarea deseurilor.

Urmarea: apicultorii au observat ca albinele lor aduceau la stupi reziduuri de culoare albastra, verde, maro ciocolatiu, adica aceleasi culori cu ale faimoaselor bomboane M&M’s, in cantitati suficient de mari pentru a compromite puietul apicol.

 Daca la inceput s-a gandit cineva la un soi de pitoresc local, totul a deviat rapid catre disperare, atunci cand si mierea produsa de albinele „multicolore” a capatat nuante neobisnuite.

Aceasta, dupa ce numeroase populatii apicole au fost decimate din cauza pesticidelor. Investigatii mai atente au dus la constatarea ca micile zburatoare frecventau o unitate de metanizare a deseurilor organice, ale carei subproduse zaharoase reziduale, preluate si prelucrate de ele, au dus la producerea mierii de aceeasi culoare cu cea a deseurilor.

Un schimb prealabil de scrisori intre firma respectiva si primaria din Ribeauville confirma ca producatorii de dulciuri sunt constienti de continutul rezervoarelor cu deseuri, insa dupa aparitia efectiva a „mierii albastre” directiunea intreprinderii „nu a dorit sa faca niciun comentariu”… (Adrian-Nicolae POPESCU)

Sursa: Magazin


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii