Noutăți

Micia – oraşul antic plin de enigme, aflat în atenţia UNESCO, dar lăsat de izbelişte de autoritățile românești

Planurile de punere în valoare a fostei aşezări romane Micia, un sit propus pe lista UNESCO, au eşuat, iar monumentul istoric de pe malul Mureşului a rămas al nimănui.

În luna februarie a anului 2014 Consiliul Judeţean Hunedoara a adoptat proiectul de hotărâre prin care solicita Ministerului Culturii transferul dreptului de administrare asupra sitului arheologic Micia, din comuna Veţel, cu o suprafaţă de 7.557 metri pătraţi…

Aşezarea de la Micia a fost uitată de autorităţi, chiar dacă anul trecut a fost inclusă pe Lista Indicativă pentru 2019 a monumentelor propuse pentru a intra în patrimoniul UNESCO, alături de alte 17 aşezări şi ansambluri monumentale.

În Antichitate, aşezarea numită pagus Miciensis, aflată la graniţele de vest ale provinciei Daciei Romane, se întindea pe 25 de hectare, era locuită de circa 5.000 de oameni, potrivit arheologilor, şi cuprindea locuinţe, temple, un castru în care erau cantonaţi cel puţin 500 de soldaţi şi terme.

În Micia exista chiar şi un templu al maurilor, războinici aduşi de romani din nordul Africii.

Comuna a fost conectată la unul dintre principalele drumuri romane care au străbătut teritoriul Transilvaniei, iar castrul său avea rol de apărare a graniţelor de vest a Daciei romane şi de a asigura paza minelor de aur şi argint din Munţii Apuseni.

Micia a fost locuită între secolele II – IV, aşezarea fiind distrusă în cea mai mare parte încă din Antichitate, în urma războaielor.

În Micia au fost găsite urme de locuire şi din perioada marilor migraţii. Ruinele unui amfiteatru şi ale termelor romane se numără printre cele mai interesante vestigii de la Micia.

Citeste mai mult: Adevărul


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii