AIM radionica curs online

Noutăți

Mesajul unui MAGHIAR către confrații lui din Odorheiu Secuiesc, după scandalul șovinismului de la Kaufland…

Am primit acest mesaj din partea lui Szilvassy Valeriu, cu rugămintea de a-l publica pe site-ul cunoastelumea.ro. Dacă ar fi mulți ca acest domn, ce bine ar fi în România! Citiți-l:

“Dragi cetățeni Români de Etnie Maghiară. Aş dori să fac câteva comentarii vizavi de cele petrecute la Odorheiul Secuiesc, localitate ce se află pe teritoriu Românesc. Vă rog să nu încercați să luați ca şi exemplu acest comportament jalnic de nesimțire şi aroganță de a nu răspunde în limba Romånă celor ce vă întreabă ceva în Română. Nu uitați că nu suntem buricul pământului! Nu suntem majoritari! Şi dacă am fi, nu cred că este cazul să ne comportăm în acest fel. Nu face decât să crească sentimentul de ură la adresa Etnicilor Maghiari.

Ador limba țării în care m-am născut chiar dacă sunt şi vorbitor de Limbă Maghiară. Eu propun să îi respectăm pe frații noştrii Români dacă dorim să trăim în pace şi armonie alături de ei. În fond şi la urma urmei aparținem cu toții acestui popor, indiferent de limba pe care o vorbim. România, Te iubesc!”

Mulțumim Szilvassy Valeriu!

Daniel Roxin

Foto de profil pe Facebook Szilvassy Valeriu:

valeriu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

14 Comments on Mesajul unui MAGHIAR către confrații lui din Odorheiu Secuiesc, după scandalul șovinismului de la Kaufland…

 1. ion ,varu lu' gheorghe ! // 1 septembrie 2017 at 23:02 // Răspunde

  ASA DA !

 2. Sireteanu Gheorghe // 1 septembrie 2017 at 23:19 // Răspunde

  Respectele mele domnule Szilvassy Valeriu!
  Respect Națiunea Maghiară și pe cetățenii Români de această etnie pentru unele calități…în schimb nu respect și chiar mă intrigă iredentismul Maghiar…Am prieteni și colegi de etnie Maghiară,cu care mă înțeleg(credeți-mă) ..foarte..foarte bine..! Port o stimă deosebită Oamenilor deschiși spre înțelegere și pace socială…indiferent de: etnie, sex, nivel intelectual, stare materială sau poziție socială..!
  Suntem cu toții oameni..trecători prin timpurile acestea..și nu am fost întrebați,la venirea noastră pe lume; Unde vrem să ne naștem,ce limbă vrem să vorbim,ce culoare vrem să aibă pielea noastră…deci prin urmare suntem datori să facem eforturi,pentru a ne înțelege,suporta și chiar iubi puțin,în ciuda diferențelor firești care ne reprezintă..! Datorită mesajului tău și prietenilor mei,de etnie Maghiară..Fac un apel pe această cale tuturor ROMÂNILOR ..!- SĂ NU RĂSPUNDEM,FRAȚILOR LA PROVOCĂRILE UNOR OAMENI IRESPONSABILI din rândul lor..!Suntem Majoritari oricum..și nu avem de ce ne teme…deci, să dăm dovadă de ÎNȚELEPCIUNE..ca-și până acum!

  • Domnule Sireteanu Gheorghe va rog sa mi dati voie a va spune ca din pacate ceea ce a patit respectiva persoana nu este un caz izolat. Inca dinaite de 1989 cand am fost prin zona aceea am avut o experienta la fel. Iar una noa v-o relatez de acum doi ani , nu avuta de mine ci de o studenta la medicina in Tg. Mures. Cand l-a intrebat pe un pacient , vorbind romaneste ce- supara, acesta a intrebat_o in romaneste de cand e prin zona lor. La raspunsul fetei care a spus ca e in Tg. Mures de 5 ani , i_a replicat: ,, si inca nu ai invatat limba maghiara? Cum iti permiti sa vorbesti romaneste? Deci clientul de la Kaufland nu a fost un provocator, acest mod de a fi tratati romanii atunci cand ajungi in zona cu populatie majoritar maghiara, asa patesc la modul general din pacate. Prin urmare n_as vrea sa ma acuzati poate si pe mine pentru provocari soviniste dar din pacate situatia in zona cu majoritari maghiari s_a inrautatit pentru romanii de acolo. Vina este numai a statului Roman. Este punctul meu de vedere si imi cer scuze daca v_am suparat. Numai bine va doresc

 3. ce se-a intaplat este dor o iscenare pentru a descredita compania kaufland de councureta la fel procedeaza s-i kauflandul cu cooncureta,dar aici s-ea ajuns prea departe prin a descredita etnia magiara rusinos pe buletin scrie roman nu magiar ,sa incercam sa convietuim intre noi nu conteaza cai roman maghiar sau tigan daca ne pierdem respectul de sine ajungem mai rau c-a cel ce a inceput sarada asta… Rusinos Rusinos Rusinos

 4. cetățeanul tulburat // 2 septembrie 2017 at 3:28 // Răspunde

  Nu răspundeți la provocări, se caută un război în Balcani (vezi Jugoslavia, vezi Ukraina) …Putem trăi în pace cu toții, avem același cer deasupra, avem același soare, respirăm același aer…Nu e loc de ură…să fim uniți împotriva globaliștilor care ne vor “binele”. Am avut colegi de etnie maghiară în armată cu care m-am înțeles foarte bine, respectul a fost reciproc…Am mers de câteva ori în Covasna și Harghita și lumea politicoasă, niciodată nu am avut probleme de nici un fel…Am străbătut Ungaria de multe ori și am oprit în toate orașele mari, niciodată probleme cu nimeni încă oamenii foarte amabili după ce aflau că sunt român…Deci cine inventează problemele? Războaiele nu sunt ale noastre…

 5. Paleu Dumitru // 2 septembrie 2017 at 6:03 // Răspunde

  Și totuși nu trebuie să mai cumpărăm ceva de la Kaufland.
  Dacă în Kaufland se lua măsuri corecte de angajare, acum nu se întâmpla ceea ce sa întâmplat.

 6. Adrian Goldanescu // 2 septembrie 2017 at 7:45 // Răspunde

  Maghiarii sint o etnie care a avut o contributzie majora la dezvoltarea Romaniei. Seriozitatea si profesionalismul lor este uneori superior celui romanesc, eu unul nu ma sfiesc sa afirm aceasta.Sint insa destui retardatzi de ambele origini care nu si vad de treaba.Angajarea unei vinzatoare bilingve se impunea insa la Kaufland.Potzi angaja pe cineva care nu vorbeste limba romana intr un sector Kaufland in care nu vine in contact cu publicul.

 7. Nicolae Dumitrescu // 2 septembrie 2017 at 12:23 // Răspunde

  Am dat like nu pentru ca un maghiar a scris ceva care hraneste orgoliul romanesc, ci pentru ca indiferent de cultura suntem aceiasi specie, restul e prostie umana

  • Mai “nasol”! Ungurii sunt romani de-ai nostri maghiarizati de-a lungul istoriei cu planificarea si cu marele sprijin al papalitatii.
   CU MARELE SPRIJIN AL PAPALITATII!!! Asa, ca sa s-auza bine.

   Asa zice istoria.
   Maghiarii de astazi au pe undeva pe la 75% adn romanesc. Cum asa?! Ei, iete-asa!
   Sa-i intrebati pe domnii papi de la roma si zic ei cum au facut in decurs de aproape o mie de ani sa iasa asa si de ce.

 8. Si totusi, acu’ ceva ani, cand se spunea ca prin zonele cu populatie preponderent maghiara e cam de rau daca vorbesti romaneste, am ajuns prin Gheorghieni, cu destinatia Lacul Rosu, si m-am cam ratacit. Am tras masina pe dreapta, am intrebat o batrana cum ajung inspre lac, si spre stupoarea mea, nu vorbea romaneste! Zic, iaca, ce s-a auzit despre zona este perfect adevarat. Am dat sa plec, si, totusi, batrana striga ceva in maghiara, si imi tot facea ceva semne cu mana. Am oprit si ce sa vezi: a vorbit ceva cu o pustoaica care iesise dintr-o curte, a venit (pustoaica) la geamul masinii si mi-a dat indicatii, in romana, despre cum sa ajung la lac. Tot respectul pentru gestul facut de batrana si pustoaica! Sa mai zic ca am fost tratat foarte bine si respectuos i Sovata, la o terasa cu angajati vorbitori de limba maghiara (si putin stricat romaneste???) Deci, banuiesc ca adevarul e pe undeva la mijloc, si nu pe net!!!

 9. Unde erau românii când aceşti cruzi migratori l-au ucis pe marele Mihai Viteazul? Unde? Să nu ne îmbătăm cu apă rece, istoria ne spune si depre Vlad Ţepeş că a fost închis în Ungaria, istoria ne spune că nu avem ce negocia cu ungurii. Sunt răi, sunt în stare de orice rău. Să-i tratăm ca atare. Aici e România, iar ei au ţara lor la 2 ore de mers cu trenul. Le dorim durm bun, şi cărare bătută!

  • “Nu mai acuzaţi străinii că ne taie domnitorii,
   Că intimidează Ţara cu guverne provizorii
   Eu atât aş vrea să aflu, arătându-ne obrazul:
   Totuşi unde au fost românii, când a fost tăiat Viteazul?

   Nu voi consuma otravă pentru nici un fel de Basta,
   Totuşi unde-au fost ai noştri, şi atunci, şi-n vremea asta?
   Cum se-ajunge pân’ la gâtul Voievodului de Ţară,
   Dacă nu-s trădări acasă, lângă ura de afară?

   Capul lui Mihai Viteazu ne-a lăsat numai cu trupul,
   Nu contează că străinii nu aveau nici pic de scrupul,
   Eu, de-o singură-ntrebare, mă scârbesc şi mă mai mânii
   Totuşi unde-au fost, românii? Totuşi, unde sunt românii?”

 10. Romanii erau in tabara cind Mihai a fost ucis de un mecenar Valon in grad de capitan dupa ordin dat de imparatul habsburgic

 11. Intr-o noapte pe la 3 dimineata, eram intr-un parc din Tiberias in Israel si la o masa de table niste batrani vorbeau romaneste. M-am apropiat de ei si i-am intrebat daca vorbesc romaneste si mi-au raspuns :Numai Romaneste !!! La a doua intrebare cand au venit in Israel ?, mi-au raspuns ca in 1947 si nu s-au mai intors in Romania din cauza lui Ceausescu, dar dupa moartea lui o fac. Printre altele mi-au marturisit ca copiii lor si nepotii vorbesc romaneste, ebraica, engleza si franceza si ca au cetatenia romana, printre altele. Dar de ce? am zis eu. “Pentru ca nu avem nimic de pierdut ci numai de castigat. Un om inteligent azi stie cel putin doua limbi si ne bucuram ca le-a invatat fara sa platim la nimeni lectii cum fac altii”. Quot linque calles tot homines valens !.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii