Noutăți

Mesaj emoționant despre neștiutele sate românești din Grecia. Vlahii din munții Greciei…

 •  
 •  
 •  

Florin Ene: La sfârsitul lui iulie 2014 am avut ocazia sa vizitez nordul Greciei, regiunea Macedonia.  Am fost intr-un frumos oras universitar care se cheama Florina, unde invata nepoata mea Amalia. Sunt foarte multi români in acea regiune si am plecat spre un sat, Nympheo, locuit numai de români ( grecii le spun Vlahos, de la Vlahi ) dar din pacate nu am putut ajunge acolo sus pentru ca reparau podul. Ne-am oprit in schimb in alt sat si am stat la o taverna admirand superbul peisaj montan. Cumnatul meu Kostas a intrebat-o pe doamna care ne servea daca sunt Vlahi acolo spunand ca eu sunt roman. Doamna s-a intors spre mine si intr-o romana perfecta mi-a spus: “Si eu sunt Vlaha. Asteptati ca vine tatal meu si o sa vorbiti cu el romaneste”.

La scurt timp apare un “batranel” plin de vitalitate, foarte jovial, de la care am aflat ca pana in anul 1943 in Salonic a functionat o scoala romaneasca economica postliceala, ca in 1945 armata greaca a intrat cu forta si a inchis scolile in limba romina din regiune, si ca in general românii s-au retras in virful muntilor (cum de altfel stim ca s-a intimplat peste tot in Europa).

Ochii mi s-au umezit de emotie si atunci o sora de-a lui a inceput sa-mi povesteasca in dulce grai moldovenesc despre rudele din Galati, Braila si Craiova…

Se lasase noaptea si trebuia sa ne intoarcem la Florina. Stavros, asa se chema Vlahul, dupa ce mi-a vorbit de Mihai Viteazul si Vlad Tepes mi-a recitat perfect “ Sorcova Vesela”. Mi-am luat la revedere de la Vlahii mei profund emotionat…

Atasez un link despre Nympheo satul Vlahilor din nordul Greciei si cateva fotografii.

http://www.thegreektraveller.com/en/nympheo-florina/

 

Florin Ene

 

Nota noastra: Grecia are si astazi regiuni sau localitati care poarta nume cu terminatia Trakia; ceea ce spune multe despre originea unei parti din populatia actuala a aceastei tari. Din pacate grecii au un grad ridicat de nationalism extremist si nu prea recunosc oficial minoritatea vlaha (romaneasca), prezenta acolo de nenumarate secole… Din pacate, minoritatile romanesti de peste hotare sunt ignorate cu o nesimtire fara margini de nulitatile care populeaza spatiul politic romanesc!!!


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

6 Comments on Mesaj emoționant despre neștiutele sate românești din Grecia. Vlahii din munții Greciei…

 1. Africanii au un proverb: “pana cand leul nu va invata sa scrie, povestile vor glorifica vanatorul”…

 2. au mult mai multi ani in grecia. sirrako este un sat traditional renumit unde se vorbeste “vlahica”. a fost relocar undeva la 1840 in locatia actuala pentru ca in locatia anterioara erau usor de pradat. accesul pe muntele respectiv era mai usor. au de a face cu transhumanta. crescutul oilor era ocupatia lor de baza. si au multe elemente identice cu a romanilor. forma clopotlelor oilor – obligatorii de altfel- “aglitsa” -toiagul pastorului.. etc

 3. …vorbesc un fel de machedoneana dar greu de inteles in afara celor cateva ritualuri ce inca au pastrat ptr ca nu se mai vorbeste efectiv sunt asimilati, batranii inca au amintiri despre razboiul mare in care au fost blocati in muntii lor si transhumanta nu a mai fost posibila…!

 4. Parinteasca demandare…imnul lor superb!

 5. 1. Din pacate grecii au un grad ridicat de nationalism extremist si nu prea recunosc oficial minoritatea vlaha…(românească).
  Aveti perfectă dreptate aici, domnule Daniel Roxin in ce priveste nationalismul extremist al grecilor fată di autohtonii armâni. După ce au intrat in posesia a 51% din suprafata Macedoniei, după Tratatul de Pace de la Bucuresti din anul 1913, grecii, ca dealtfel si celelalte tări balcanice care s-au infruptat din teritoiul milenarei Macedonia, au inceput un drastic proces de deznationalizare si asimilare a populatiei autohtone armâne (macedonene).
  2. Asadar, minoritatea vlaha din Macedonia de Sud, ce a revenit Greciei, este cu adevărat o minoritate vlahă, armână sau macedoneană, ce trăieste acolo de mii de ani si nu de câteva secole. Si nici nu este o minoritate românească, cum eronat afirmati dumneavoastră.
  3. Afirmatia pe care o faceti dv. la adresa grecilor, cum că ar fi nationalisti extremisti, se potriveste si conducătorilor României de azi. Ba chiar mai mult decât extremisti greci, ei, parlamentarii români au votat o lege in anul 2013, legea 299, căreia i-au adăugat un amendament inuman, prin care ii trec pe cei cca 100.000 de armâni, in rândul românilor de pretutindeini. Nicio tară din lume nu a căutat să stearga existenta unei etnii printr-o lege inumană. Nici Vladimir Putin nu a făcut asa ceva cu minoritătile etnice. El le cere minoritătilor din Rusia să cunoască limba rusă si să respecte legile Rusiei si nicidecum să le steargă existenta etniei lor printr-o lege inumană, precum legea 299/2013.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii