Noutăți

MEDITATIILE UNUI SECUI, DE 1 DECEMBRIE: „Noi, secuii si ungurii, ar trebui să începem prin a cere iertare pentru crimelor noastre față de români!”

 •  
 •  
 •  

„La mulţi ani România, la mulţi ani, români! Cred că maghiarimea ar trebui să adopte, în locul izolării cauzate de frustrările istorice, calea dublei identităţi, calea biculturalității! Despre aceasta nu se vorbeşte, deși reprezintă o formă de păstrare a identităţii în relaţie de armonie cu majoritatea! Ceea ce ar însemna asumarea istoriei, chiar dacă, eventual, aceasta a fost nefavorabilă ungurimii şi secuilor!

Uneori omul, ca să fie salvat, trebuie să-şi amputeze anumite părţi ale corpului! Câteodată aşa este şi în istorie! După părerea mea, o Ungarie mare în exces ar fi pus în pericol chiar existenţa maghiarimii! Nimeni nu se gândeşte ce s-ar fi întâmplat în cazul supravieţuirii Austro-Ungariei! Oare nu cumva a existat pericolul ca ungurimea să se fi dizolvat în alte neamuri, care erau majoritare în cea mai mare parte a Austro-Ungariei!? Trebuie să fim realişti: Ungaria aşa-numită mare, mult prea idealizată, în mod nerealist, de către naţionaliştii maghiari, nu mai era demult viabilă în sine! Dacă am judeca aşa, am înţelege că Trianonul a venit ca un sfârşit normal, natural, al Imperiului Austro-Ungar şi că durerea şi frustrarea care i-au urmat au fost nefondate!

Cred că de alt comportament avem nevoie noi, secuii şi ungurii, în România, faţă de istorie, faţă de prezent, comportament care ar putea decide viitorul nostru comun în bună înţelegere! Chiar un sociolog secui, Magyari Nándor László, profesor la Universitatea Babeş-Bolyai, scria, că „în loc să plângem pentru Triannon şi pentru ceea ce i-a urmat, ar trebui să ne confruntăm cu ceea ce au simţit românii înainte de Trianon, adăugând la asta şi suferinţele românilor în timpul ocupației horthyste în Nordul Ardealului”! Problema maghiarimii, sursa frustrărilor ei, este neputinţă integrării, în conştiinţa naţională, a părţii întunecate a neamului maghiar! Avea dreptate scriitorul evreu Kertész Imre, care zicea că „maghiarimea este frustrată din cauza că n-a conştientizat niciodată atrocităţile sale comise în istorie faţă de alte neamuri, adică n-a avut curajul de a se confrunta cu propria istorie”! Lipsa curajului duce totdeauna la frustrare şi la idealizarea iluzorie a eroismului neamului!

Cred că, după ’89, noi, secuii şi ungurii, trebuia să începem o altă era, în România: cea a loialităţii faţă de Statul Român, pe care încă n-am acceptat-o după Trianon. Ar trebui să începem prin a recunoaşte public şi a cere iertare pentru crimelor noastre faţă de români! Cred că un astfel de gest ar fi însemnat o împăcare istorică între două neamuri şi ar însemna începutul integrării noastre, adevărate, în România. O integrare adevărată, fără izolationisme şi separatisme, pe care încă n-am făcut-o!”

Nagy Attila

Textul integral aici: Certitudinea.ro

TRANSILVANIA, ISTORIE FURATĂ – filmul documentar care aruncă în aer revizionismul maghiar!


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

18 Comments on MEDITATIILE UNUI SECUI, DE 1 DECEMBRIE: „Noi, secuii si ungurii, ar trebui să începem prin a cere iertare pentru crimelor noastre față de români!”

 1. Uite vezi, nu toti unguri si secuii sunt cum mai zice lumea…

  Este adevarat ca multi dintre ei injura, scuipa si inventeaza basme de 2 bani… Mai ales la videourile astea de istorie… Dar desigur ca nu toti…

 2. Buna ziua !
  Va adresez un gand bun plin de respect d-le Nagy Attila ! Citind cuvintele dvs. mi-a renascut speranta ca bunul simt si respectul unui cetatean fata de alt cetatean in Romania incepe in sfarsit sa fie o normalitate. Va asigur de cele mai calde ganduri.

 3. Un facator de pace!cinste lui,pentru intelepciunea cu care propune normalitatea:convietuirea in pace a romanilor cu ungurii,lucru care se si face in realitate in cele mai multe locuri.

 4. Ce ar mai fi de spus dupa o asemenea marturie? RESPECT!

 5. SUBSCRIU LA COMENTARIUL 2

 6. SEBESTEAN FRANCISC // 5 decembrie 2016 at 18:11 // Răspunde

  Corect punctul de vedere al d-lui Nagy Attila. Mai zic ceva: de ce Republica Austria de azi (Republik Osterreich) nu are/avut intentiile astea revizioniste declarate ? Caci daca analizam la rece, esenta Imperiului Austro-Ungar (si predecesorul in istorie Imperiu Habsburgic) trece pe la Viena, nu ? In momentul in care depasim (sunt dupa tata de nationalitate maghiara, deci vorbesc si in numele meu) majoritatea „complexul” acesta Trianon de care se agata unii politicieni si in 2016 din pacate, atunci vom fi cel putin la fel de avansati/civilizati ca austriecii. Pana atunci …

 7. kerekes laszlo // 5 decembrie 2016 at 19:13 // Răspunde

  Dl. Nagy Attila, si preotul la serbarea nationala romana de la noi, Sf. Gheorghe, 1dec, ROMANIi NE ACCEPTA INTRE EI cu identitate dubla,dar cea maghiara trebue uitata drept multumire pentru a ne accepta in natiunea romana…Nu tine cont de Proclamatia de la AlbaIulia/Gyulafehervar, acordul final Helsinki etc.Toti suntem creatia Domnului !Cit majoritatea pretinde supunerea minoritatilor suntem condamnati la ura si dezbinare. Iubirea si consensul, Dumnezeu, ne ajuta.

 8. PUSCAS VICTOR // 5 decembrie 2016 at 19:42 // Răspunde

  Majoritatea nu pretinde supunerea minoritatii ci convietuirea normala cu respectarea legilor statului roman de catre toti cetatenii din tara.Nimeni nu poate fi mai presus de legile statului roman.Ura si dezbinarea nu aduce nimic bun pentru nimeni. Din contra.Incercati sa iubiti aceasta tara, dl Kerekes Laszlo ca aici traiti.Ky vagyon en nu mai este de actualitate si a apus zic eu pentru totdeauna, indiferent ca unii provoaca.Poporul roman este tolerant asi spune prea tolerant luat de prost de multe ori in decursul istoriei.Lumea s-a desteptat si inca mult.O cale a ramas viabila: EGYUT.

  • Am auzit de multe ori „nimeni nu poate fi mai presus de lege”.Doar conducatorii nostri (si a romanilor,si a maghiarilor).Pana nu se termina cu coruptia,pana tara asta continua sa fie pe ultimul loc la toate,pana ce istoria conlocuitorilor (sasi,unguri) va fi batjocorata,si lasata in paragina,vor fi disensiuni si vor fi probleme.In momentul in care toate acestea vor fi acceptate de majoritate (istoria ungurilor din Ardeal,si nu numai atrocitatile,fiindca si Avram Iancu a facut atrocitati enorme in randul ungurilor),atunci probabil ca vom trai fericiti pe aceste meleaguri.

 9. Pentru mine este un mister inca faptul ca Mihai Viteazu’ avea garda personala formata numai din secui. Oare de ce Voda Mihai avea incredere maxima doar in secui? In contextul de astazi este absolut de neanteles! Ceva noi n-am aflat? Stie cineva mai mult?

  • Pentru ca atunci, in mare parte oastea lui Mihai era formata din mercenari dintre care foarte multi secui si albanezi. Si in oastea lui Basta erau mercenari pt ca asa se lupta pe atunci, inclusiv cei care l-au ucis pe Mihai erau mercenari valoni.

   • Aaa! M-am luminat!
    Care’asazica Voda avea incredere doar in secui pentru ca, in mare parte, atat oastea lui cat si a celorlalti era formata din mercenari. E! Da!… Vezi?! Nu m-am gandit.

    Da’, acuma ca am vazut ca te pricepi la raspunsuri, stii cumva, papa… papa ce parere avea? A! Pardon! Papa, cu p mare.

 10. Apreciez fiecare cuvânt din articol. Va mulțumesc domnule Nagy Attila pentru sinceritate și deschidere ! Va doresc tot binele din lume, sa fiți ascultat și sa ne întâlnim sănătoși cu un prilej de bucurie ! La multi ani, de sărbători !

 11. Veterani de război americani şi-au cerut iertare de la indienii nativi din America, pentru iertarea acţiunilor militare din trecut
  http://www.theblaze.com/news/2016/12/07/watch-veterans-bow-before-native-elders-to-ask-for-forgiveness-for-past-military-actions/

 12. Secuii nu sunt unguri dar se pare ca maghiarizarea lor a reusit si acum nu mai avem secui (foarte putini).Pentru secui ( care se simt secui),asta e tara lor si Nandor Laszlo are mare dreptate.Nu cautand mereu motive de cearta ,ci cautand buna intelegere ,ar face viata mai usoara pt toti.

 13. Cele spune de N Attila amintesc de cuvintele Sintei Scipturi veti afla Adevarul si veti deveni LIBERI Fie ca acest adevar sa ajunga la inimile celora catre care e adresat

 14. Si noi , romanii, pt excesele lui Avram iancu si mai ales ale bandelor lui maniu.In cunostiinta de cauza a ambelor parti, sa ne impacam cu unguri. Cand arde savana, carnivorele si ierbivorele alearga alaturi

 15. sorry, „cu ungurii”

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii