AIM radionica curs online

Noutăți

MEDITATIILE UNUI SECUI. Acuzatiile lui Kelemen Hunor si fariseismul maghiar

Articol preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare): Nu demult, Kelemen Hunor, președintele UDMR, într-un interviu dat ziarului maghiar Krónika, a făcut niște afirmații jignitoare la adresa românilor! Despre rectorul universității UBB Cluj, dr. Ioan-Aurel Pop, a afirmat că „e fascist”! Despre societatea românească spunea în interviu că „se găsește rar în Europa o astfel de societate fariseică, precum cea românească”.

Antal Árpád András: „Trebuie să ocupăm spațiul nostru vital cu imaginarul nostru național!”

Să vedem, așadar, cine este fascist!? Rectorul UBB are o singură vină: nu împărtășește părerea istoricilor maghiari sau a lui Boia, istoricul român dedicat maghiarilor. Așadar, rectorul este imediat etichetat drept fascist! Kelemen Hunor face o astfel de afirmație în timp ce, în cadrul minorității maghiare/secuiești, putem vorbi realmente despre o renaștere a ideologiei horthyste, câteodată chiar cu caracter fascist, o renaștere a cultului personajelor horthyste în Transilvania, evidențiat prin ridicarea de statui pentru aceștia, precum cea pentru Wass Albert! Cauza este propaganda maghiară din Ungaria guvernului Orbán, care nu se delimitează deloc de Jobbik, extrema dreapta maghiară, ba au chiar aceeași ideologie extremistă!

Dar să vedem și ce afirmații fac grofii din Covasna! Antal Árpád András, primarul udemerist al orașului Sfântu Gheorghe, în discursul său cu ocazia dezvelirii statuii „Turul” (pasăre mitologică a ungurimii), ridicată în Sfântu Gheorghe, spunea: „Trebuie să ocupăm spațiul nostru vital cu imaginarul nostru național!”. Parcă ar fi un citat dintr-un discurs al lui Hitler! Dacă poate cineva reproșa ceva „fascist”, chiar dr. Ioan-Aurel Pop, ar putea-o face la adresa conducătorilor maghiari din România, căci cultul fascismului înflorește în cadrul minorității maghiare. Adică problema stă mai degrabă invers, acuzația fiind mult mai valabilă la adresa minorității maghiare!

Și e realmente interesant cine s-a găsit să vorbească: exact președintele unui partid minoritar! Care partid, prin însuși modul de funcționare, are un caracter mafiot, exercitând o dictatură spirituală în cadrul minorității maghiare! Din aceeași cauză, renumitul filosof Király V. István, profesor la UBB Cluj, a fost nevoit să-și publice cartea la o editură din Slovacia, căci editurile maghiare din România n-au primit-o! Iar aceștia – grofii care exercita dictatura spirituală în cadrul minorității maghiare și secuiești – îl acuză de fascism pe rectorul Ioan-Aurel Pop!

Fariseismul înseamnă cultul exteriorului, vasul spălat doar pe dinafară

În ceea ce privește „fariseismul” societății românești, „rar văzut în Europa”, afirmația este și mai delicată! În primul rând, mă întreb: dar noi, secuii/maghiarii, și ei, udemeriștii, nu suntem incluși în aceeași „societate românească fariseică”?! Cum eu cunosc gândirea secuiască/maghiară, știu că accentul este pus pe români! Adică, atunci când e vorba despre societatea românească, în cadrul minorității maghiare întotdeauna e vorba și de o delimitare! Delimitarea asta nu este doar culturală, ci este o delimitare și pe plan moral, căci în ochii minorității maghiare/secuiești, societatea românească pare a fi mult mai prejos din punct de vedere moral, calitativ! Minoritatea secuiască/maghiară are un orgoliu moral și cultural față de români! E vorba de un hybris moral, cultural, al automulțumirii, mai mult ca o compensație! În astfel de context trebuie înțeleasă, pe plan moral, afirmația lui Kelemen Hunor!

El a folosit termenul „fariseu” potrivit uzului comun al societății, respectiv că arăți altceva decât ce ești. Dar acesta, ca simplu termen, nu arată adevăratul sens al cuvântului, ce se relevă numai prin imaginarul biblic asociat acestuia, căci în fond e vorba despre un arhetip biblic! Iisus, când vorbea despre farisei, folosea imaginea mormântului frumos văruit în exterior, dar putred în interior, în adâncime. Adică ce este fariseismul, dacă nu cultul exteriorului, vasul spălat doar în exterior!? Cult care lasă mort interiorul! Și căruia îi putem asocia haosul, care amenință permanent din interior și care, permanent, trebuie compensat, refulând printr-o ordine exterioară!

Hamvas Béla: maghiarimea a preluat creștinismul numai formal, instituțional

Dacă ești mort în interior, vitalitatea se pierde, imagine care se potrivește culturii europene occidentale – Occidentului, creștinismului occidental! Niciodată, în istoria lumii, n-a putut să zică niciun neam, nicio cultură, nicio civilizație, că relația sa cu adâncimea proprie era perfectă! Dar în cultura, în civilizația occidentală, la omul occidental, ruptura între conștient și inconștient a devenit nemaivăzut de acută în istoria spirituală a lumii! Omul occidental a devenit nemaivăzut de mort în adâncimea sa, dar și atacat, în aceeași măsură, de haosul său interior, pe care îl refulează, compensând cu cultul exteriorității, al materialismului, realizând fariseismul într-un mod excepțional în istorie!

certitudinea 3

Căutați nr 3 al ziarului CERTITUDINEA în toate chioșcurile de ziare din țară

Maghiarimea aparține acestei culturi occidentale, moarte în interior și fariseică prin cultul exteriorității, la care s-a asociat când a preluat creștinismul! După un gânditor maghiar, Hamvas Béla, maghiarimea a preluat creștinismul numai formal, instituțional! În realitate, de la creștinismul occidental n-a putut lua altceva! Astfel, imaginarul adâncimii sale a rămas nedezvoltat, căci îi lipsea trăirea acestuia printr-o religiozitate vie, care nu este doar formală! Altfel spus, ungurimea a rămas moartă în interioritatea sa. Căci fondul adânc al imaginarului păgân s-a pierdut, nefiind transfigurat într-o nouă religiozitate! Așa cum spune și André Scrima: la o schimbare a religiei, există pericolul pierderii sufletului! Se pierde relația organică între conștient și inconștient, imaginarul religios având rolul de a realiza comunicarea între conștient și inconștient. Imaginile, dacă devin obiecte pur exterioare, își pierd rolul lor de a stabili comunicarea între conștient și inconștient. Imaginarul își pierde forța sa vitală, din această pierdere rezultând un exterior mort, dar, în același timp, și un interior mort! Pentru că vitalitatea imaginarului adânc se datorează și conștiinței primitoare, prin ridicarea acestuia la nivelul conștiinței!

Trebuie să ne considerăm noi înșine fariseii Europei!

În acest sens, maghiarimea s-a aflat permanent într-o situație și mai critică decât Occidentul, sufletul său fiind pierdut, printr-o schimbare de religie nereușită; cu alte cuvinte, a devenit moartă sufletește! Rezultatul, după atâtea secole de la trecerea la creștinism, a fost cel al unei societăți maghiare (în Ungaria), devenită absolut materialistă în ultima sută de ani! Materialismul fiind cultul exteriorității, al fariseismului, putem vorbi despre o societate maghiară absolut fariseică și moartă sufletește!

Iar moartea interioară dă naștere disperării. Cioran zicea că „Poporul care e cuprins de disperare nu-și revine niciodată în întregime”. Gândirea maghiară a fost permanent caracterizată de o practică a disperării. Nu știu dacă mai există vreun neam pe lume care să fie atât de chinuit de dispariția neamului, de moartea neamului, precum maghiarii, lucru pe care-l exprimă chiar și imnul național maghiar! Există studii care arată că suntem neamul cel mai chinuit de depresie. Moartea interioară dă rezultate! Nu cumva chiar maghiarimea reprezintă fariseismul, o problemă ontologică a identității pierdute odată cu sufletul? Pe care permanent trebuie să-l compenseze în exterior? Și mă gândesc la cerințele minoritare maghiare și secuiești de la noi! Sau la faptul că nici măcar nu recunoaștem, nu acordăm locul cuvenit limbii române, limba oficială a țării! E ca și cum minoritatea maghiară și secuiască se  forțează în mod disperat de a se afirma în exterior, prin pretenții excesive! Consider toate acestea drept acte disperate, cauzate de confuzia interioară, de lipsa identității imaginare interioare, vii. Din aceeași cauză, primarul orașului Sfântu Gheorghe, Antal Árpád András, impune imagini în exterior în mod forțat, arbitrar! Impune însă un obiect mort, iar forța creativă, vitală, care ar trebui să vină din interior, devine astfel forță distructivă. Iar printr-o forță distructivă nu aperi nicio identitate!

Sufletul omului are un rol principal în autocunoaștere, pentru că sufletul își cunoaște propriile sale adâncuri. Dacă e mort, lipsește cel mai important lucru al omului, autocunoașterea. Cred că ungurilor asta le-a lipsit cel mai mult în istorie! Dacă am fi avut așa ceva, nu făcea Kelemen Hunor asemenea afirmații iresponsabile! Căci, dacă ne uităm în propriul nostru suflet, trebuie să ne considerăm noi înșine fariseii Europei! Iar cerințele noastre minoritare în Romania sunt destul de fariseice, căci ele privesc aspectul frumos văruit al mormântului, care e putred în interior!

Nagy Attila


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on MEDITATIILE UNUI SECUI. Acuzatiile lui Kelemen Hunor si fariseismul maghiar

  1. Domnule Nagy Attila, este intradevar asa. Politica din Ungaria se bazeaza pe foarte multa minciuna si dezinformare. Eu personal sunt foarte placut surprins ca oameni ca si d-stra vad adevarurile acestea si va multumesc pentru aceasta.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii