Noutăți

Meditația ne schimbă creierul la nivel biologic. Ce au descoperit oamenii de știință?

Potrivit celor de la Futurism, care îl citează pe Dr. Robert Puff, un renumit psiholog, tehnicile de meditație datează de cel puțin 3000 de ani. Cu toate acestea, practica în sine pare a fi mult mai veche. Din nefericire, data exactă a începuturilor sale se pierde din analele timpului, dar știm că până la sfârșitul secolului al VI-lea î.Hr. s-a răspândit la nivel global. Însă de abia la începutul secolului al – XX– lea oamenii de știință au început să studieze impactul pe care îl are meditația asupra corpului uman și asupra creierului nostru.

Datele noastre arată modificări ale creierului după doar opt săptămâni în care formele de meditație sunt practicate. Până în prezent, au fost găsite o serie de utilizări medicale pentru meditație. Cea mai evidentă utilizare este, probabil, gestionarea și reducerea stresului, care este susținută de o multitudine de dovezi științifice. Într-un studiu publicat in revista Psychological Review, cercetătorii de la Universitatea Boston si Harvard Medical School au descoperit că meditația ajuta la atenuarea anxietății și permite persoanelor fizice să facă față situațiilor stresante”, susține Dr. Robert Puff.

Un studiu realizat de Dr. Fadel Zeidan, profesor asistent de neurobiologie și anatomie la Centrul Medical Baptist Wake Forest, în anul 2011, a constatat faptul că meditația ajută persoanele să facă față durerii fizice. Această lucrare a fost publicată în Journal of Neuroscience.

Și mai recent, într-un studiu efectuat în anul 2015 și publicat în Frontiers of Psyology, cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit că persoanele care meditează pe perioade lungi de timp au un volum de materie cenușie mai mare în creier decât persoanele care nu meditează. Cercetarea a analizat persoane care meditează, în medie, de 20 de ani. S-a constatat un efect pronunţat al meditaţiei asupra creierului acestor persoane.

Ne-am așteptat la efecte minore și distincte, situate în unele regiuni cerebrale care anterior au fost asociate cu meditația. În schimb, ceea ce am observat a fost un efect generalizat al meditației care a cuprins regiuni din tot creierul”, a declarat Florian Kurth, autorul principal al studiului.

sursa:futurism.com/
traducere si adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii