Substanțe care favorizează apariția vieții descoperite pe planeta pitică Ceres

Ceres continuă să fie o lume fascinantă, depășind așteptările astronomilor. Cele mai recente știri despre planeta pitică este descoperirea de materiale organice pe suprafața sa. Într-un document publicat în Science și preluat de către cei de la iflscience, o echipa internațională a identificat o zonă organică bogată în emisfera nordică de pe Ceres. Regiunea este de aproximativ 1.000 de kilometri pătrați și este bogată în atomi de carbon alifatici.
Materiale organice descoperite includ metan și mai multe tipuri de hidrocarburi extrem de importante deoarece acestea sunt considerate ca fiind moleculele precursoare la aminoacizi, și implicit necesare apariției vieții.
„Este prima dată când această semnătură a fost identificată atât de clar pe un asteroid și pe alte corpuri celeste. Substanțele organice au putut fi observate pe suprafața cometelor, dar nu a fost niciodată atât de ușor să identificăm o componentă anume”, a declarat Maria Chiara De Sanctis, autorul principal al studiului.
Se pare că Ceres este de asemenea extrem de bogat în amoniac, carbonați, săruri și apă înghețată. Prezența combinată a acestor substanțe chimice sugerează faptul că planeta pitică este un mediu propice pentru dezvoltarea chimiei probiotice.
Ceres, care a fost studiat timp de doi ani, este cel mai mare corp din centura principală de asteroizi și o lume unică plină de vulcani, sare și gheață. După descoperirea sa, Ceres a fost considerat planetă, dar după aceea a fost reclasificat ca asteroid rămânând așa peste 150 de ani. Pe 24 august 2006, în urma unei rezoluții a Uniunii Astronomice Internaționale în care a fost schimbată definiția termenului de planetă, Ceres a primit statutul de planetă pitică.
sursa: iflscience.com
traducere și adaptare: Radu Ungureanu
Cunoaşte Lumea --> Prima pagină
Adică să înțeleg că de pe Ceres vin piticii?