Noutăți

Material de origine extraterestră, folosit pentru confecționarea de podoabe, de către locuitorii din vechime ai Americii de Nord

  •  
  •  
  •  

Străvechea cultură Hopewell s-a dezvoltat în America de Nord în perioada 200 î.e.n. – 500 e.n. Oamenii care au creat această cultură originală a Lumii Noi trăiau de-a lungul râurilor din nord-estul și vestul mijlociu al teritoriului acoperit astăzi de către SUA. Această cultură amerindiană era răspândită pe un teritoriu mare. În acele timpuri, locuitorii Lumii Noi dezvoltaseră veritabile „rute comerciale”, pentru efectuarea schimburilor de mărfuri.

Din vremea de înflorire a culturii Hopewell au supraviețuit până astăzi artefacte interesante – unele confecționate din materiale precum argintul și cuprul. Dar cele mai fascinante obiecte care au rămas de la amerindienii ce au creat cultura Hopewell sunt cele obținute dintr-un material de origine… extraterestră. Cele mai neobișnuite obiecte din epoca de înflorire a culturii Hopewell sunt, cu siguranță, acelea confecționate din fier meteoritic.

Materialul extraterestru, provenit din meteoriții ajunși pe Pământ, a fost întrebuințat și de către alte popoare antice, cum ar fi egiptenii. Într-un mormânt vechi de 5000 de ani, situat la sud de Cairo, au fost descoperite mărgele fabricate din fier meteoritic. Sunt cele mai vechi artefacte de fier din lume, obținute cu multă vreme înaintea Epocii Fierului. La capătul celălalt al lumii, și inuiții din Groenlanda au lucrat, cu multe secole în urmă, cu fierul meteoritic (din care își fabricau, cu multă migală, cuțite, vârfuri de lance, vârfuri de săgeată).

La mijlocul secolului XX au fost descoperite în Illinois, la Havana, 12 mărgele făurite din fier meteoritic. Aceste mici piese de fier au constituit obiectul a numeroase studii. Totuși, unele întrebări au rămas fără răspunsuri. Nu se cunoaște, cu exactitate, ce procedeu au folosit amerindienii din vremea culturii Hopewell, pentru a obține aceste piese. Nu se știe nici ce semnificații și legende erau asociate unor asemenea obiecte realizate din material de proveniență cosmică.

Mai recent, în anul 1983, a fost descoperită la Anoka, în Minnesota, o cantitate de fier de proveninență meteoritică. Analizele efectuate ulterior sugerează că e destul de probabil ca mărgelele descoperite în Havana, Ilinois, să fie confecționate din materialul „extraterestru” de la Anoka.

Se pare că amerindienii din vechime obișnuiau să călătorească pe distanțe lungi, în scopuri comerciale, uneori folosindu-se de ambarcațiuni. Dacă ar fi fost vorba despre un material natural precum cuprul, schimburile efectuate la mare distanță nu ar fi reprezentat ceva din cale afară de neobișnuit, având în vedere „rutele comerciale” din vremea culturii Hopewell. Se pare că fierul meteoritic se afla la mare „preț” și căutare, pentru reprezentanții culturii Hopewell, de vreme ce era adus de la distanțe considerabile.

Sursa: www.ancient-origins.net

Autor: Tomi Tohaneanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii