Noutăți

Descoperire: Materia neagră din Univers ar putea avea sarcină electrică

Materia neagră, sau cel puțin o parte din aceasta, ar putea avea o forță electrică incredibil de mică, egală cu aproximativ o milionime din sarcina unui electron. Acest lucru este în conformitate cu datele din Experimentul EDGES. Deși această descoperire are nevoie de date suplimentare pentru a putea fi confirmată, existenţa unor interacțiuni electromagnetice de foarte mică intensitate între misterioasă materie întunecată și materia obişnuită ar putea oferi dovezile necesare pentru a explica aşa-numita materie lipsă a Universului.

„Natura materiei întunecate este unul dintre cele mai mari mistere ale științei și trebuie să folosim noile date pe care le avem pentru a încerca să dezlegăm acest mister”, a declarat fizicianul teoretician Avi Loeb de la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics din Massachusetts, SUA.

Oamenii de ştiinţă sunt convinși de faptul că materia întunecată reprezintă aproximativ 80% din toată materia din Univers. Există o serie de observaţii astronomice care susţin existența materiei întunecate, iar printre acestea se numără modul cum se mişcă galaxiile, clusterele galactice și alte structuri masive din Univers. Se cunoaște deja faptul că pe baza materiei observate în aceste obiecte cosmice masive nu se poate explica, doar pe baza efectului gravitaţional exercitat de această materie, forma şi viteza de rotaţie a galaxiilor şi a clusterelor galactice. În consecință, ar trebui să mai existe o materie invizibilă al cărei efect asigură stabilitatea în timp a acestor structuri cosmice masive şi viteza lor de rotaţie.

Până în prezent nu s-au descoperit dovezi experimentale care să confirme existenţa materiei întunecate şi chiar dacă unii fizicieni au speculat că materia întunecată ar putea interacţiona cu materia obişnuită şi prin intermediul altor forte, în afara celei gravitaţionale, nu există dovezi care să susţină această ipoteză. Cu toate acestea, datele furnizate de experimentul EDGES ar putea oferi aceste dovezi. Primele analize au constatat că temperatura atomilor de hidrogen este la jumătate din temperatura prezisă de modelele teoretice.

„Dacă EDGES a detectat într-adevăr atomi de hidrogen din perioada reionizării care sunt mai reci decât ne aşteptăm, cum se poate explica acest lucru? Poate că atomii de hidrogen au fost răciţi de materia întunecată”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul Julian Munoz de la Harvard University.

Pentru deslușirea integrală a misterului este nevoie de mai multe experimente și observații, însă această descoperire ne aduce mai aproape de dezlegarea misterului formării Universului nostru. Această cercetare a fost publicată în revista Nature.

sursa: https://www.sciencealert.com/weak-electrical-charge-dark-matter-explains-edges-anomaly

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii