Noutăți

„Matematicianul” cu inteligență artificială încearcă să deslușească misterele numerelor

  •  
  •  
  •  

O nouă unealtă dotată cu inteligență artificială, un „matematician” numit Mașina Ramanujan, după numele matematicianului indian Srinivasa Ramanujan, a pornit pe drumul deslușirii misterelor din spatele relațiilor complexe dintre numere, anunță livescience.com.

Algoritmii complecși care stau la baza acestui dispozitiv caută concluziile matematice care s-au dovedit adevărate, dar nu au fost demonstrate. Mai exact, Mașina Ramanujan studiază punctele de pornire ale teoremelor matematice, concluzii la care s-a ajuns prin serii de ecuații.

„Matematicianul” cu inteligență artificială este astfel construit încât să extragă anumite semne repetitive dintr-un număr enorm de ecuații și formule, fără să i se dea prea multe indicații de către programatori.

Acest tip de detectare a unor elemente repetitive într-o bază de date imensă nu este o premieră, metoda fiind folosită până acum în sistemele de recunoaștere facială sau în procesele de detectare a transporturilor de droguri.

Dar cercetătorii de la Institutul de Tehnolofgie din Haifa, Israel, afirmă că este pentru prima dată când astfel de seturi de algoritmi sunt utilizați pentru știință pură și trec bariera utilizării în viața de fiecare zi.

Dorim să aflăm dacă acest tip de tehnologie se poate aplica la ceva ce pare abstract, dar care se află la baza felului în care funcționăm și care este jocul numerelor, matematica”, explică cercetătorul Yaron Hadad.

Acest tip de „detectare” a unor repere care se repetă a fost până acum apanajul matematicienilor umani. De pildă, faimoasa formulă descoperită pe marginea unui manuscris din 1637 și care îi aparține matematicianului Pierre de Fermat a fost deslușită abia în 1994.

Un exemplu care ilustrează utilizarea Mașinii Ramanujan este constanta pi, care este aceeași indiferent de dimensiunile cercului, potrivit revistei Nature.

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii