Noutăți

Masivele tuneluri săpate în munții din America de Sud acum mai bine de 8000 de ani… Galerie foto

Cercetătorii au descoperit mai multe tuneluri de mari dimensiuni în America de Sud, cu o vechime de cel puțin 8.000 – 10.000 de ani. Ce este atât de deosebit la aceste vizuini enorme? Ei bine, niciun proces geologic cunoscut nu le poate explica.

Sunt geolog și profesor, și nu aș știi cum să le cataloghez. N-am mai văzut așa ceva înainte. Nu arată ca ceva natural“, a declarat Heinrich Frank de la Universitatea din Rio Grande do Sul din Brazilia, pentru cei de la Discovery.

Cercetătorii au știut despre aceste tuneluri de prin 1930, iar atunci au fost considerate ca fiind un fel de structuri arheologice – resturi de peșteri săpate de strămoșii noștri antici, cel mai probabil. 

palaeoburrow-pic paleoburrow-claws

În prezent, există mai mult de 1500 de vizuini paleolitice descoperite în sudul și sud-estul Braziliei. Acestea par a fi de două tipuri distincte. Cele mai mici ajung până la 1,5 metri în diametru, iar cele mai mari ajung la 2 metri în înălțime și 4 metri lățime. În ceea ce privește lungimea lor, media este de cam 100 de metri, iar tunelurile se ramifică de cele mai multe ori în camere separate.

Pereții conțin caneluri distincte și urme de eroziuni de granit, bazalt, și gresie, pe care pot fi identificate mai multe urme de „gheare” ale unei creaturi masive, necunoscute. Această ultimă informație este mai mult o speculație a oamenilor de știință, nereușind, cel puțin până acum, să găsească o legătură dintre aceste urme și vreun animal preistoric. Urme asemănătoare pot fi observate în multe dintre cele 1500 de vizuini.

sloths.jpg

sursa: sciencealert.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii