Noutăți

Mărul datorită căruia Isaac Newton a descoperit gravitația cu secole în urmă există și azi. Cum arată bătrânul pom?

Isaac Newton s-a născut în anul 1643 și a fost un fizician, matematician, astronom de geniu, precum și un alchimist și teolog de seamă. În țara sa natală, savantul englez este numit „părintele gravitației”, datorită descoperirii pe care a făcut-o întâmplător, cu secole în urmă. Newton a descoperit gravitația datorită unui măr aflat în curtea casei în care a copilărit, aflată în satul Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia. Casa în care s-a născut marele savant a supraviețuit, de asemenea, până astăzi.

e

În timp ce se odihnea la umbra deasă a pomului, în mintea lui Newton a încolțit o întrebare, determinată de banalul fapt al căderii unui fruct: „din ce cauză merele – sau oricare alte obiecte căzătoare – urmează o traiectorie perpendiculară față de suprafața pământului și nu se deplasează în sus ori în lateral? Studiind și alte obiecte, în căderea lor, Newton a ajuns la concluzia că trebuie să existe o forță misterioasă care le atrage către pământ. Și întrebările au continuat: „Oare până unde ajunge influența misterioasei energii? Dacă ajunge până la Lună?” În anul 1687, Newton a publicat  lucrarea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, discutând, acolo, și despre legea atracției universale.

b

Mai târziu, Newton avea să relateze povestea descoperirii sale către cei doi biografi ai săi (William Stukeley și John Conduitt). Descrierea modului inedit în care a avut loc descoperirea gravitației a fost publicată pentru prima dată în anul 1752. Pe măsură ce povestea fructului care a dus la una dintre cele mai importante descoperiri din fizică (forța gravitațională), s-a propagat din om în om i s-au adăugat și unele înflorituri. Astfel, într-o variantă lipsită de veridicitate a poveștii, fructul care ar fi ocazionat descoperirea gravitației ar fi căzut direct pe creștetul marelui savant.

Martorul tăcut și longeviv al „momentului revelației” este mărul din curtea casei părintești a lui Newton. Astăzi, acest „pom al cunoașterii”, continuă să fructifice și să crească!

a

c

3

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.thevintagenews.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii