Noutăți

Mărul datorită căruia Isaac Newton a descoperit gravitația cu secole în urmă există și azi. Cum arată bătrânul pom?

  •  
  •  
  •  

Isaac Newton s-a născut în anul 1643 și a fost un fizician, matematician, astronom de geniu, precum și un alchimist și teolog de seamă. În țara sa natală, savantul englez este numit „părintele gravitației”, datorită descoperirii pe care a făcut-o întâmplător, cu secole în urmă. Newton a descoperit gravitația datorită unui măr aflat în curtea casei în care a copilărit, aflată în satul Woolsthorpe-by-Colsterworth, Lincolnshire, Anglia. Casa în care s-a născut marele savant a supraviețuit, de asemenea, până astăzi.

e

În timp ce se odihnea la umbra deasă a pomului, în mintea lui Newton a încolțit o întrebare, determinată de banalul fapt al căderii unui fruct: „din ce cauză merele – sau oricare alte obiecte căzătoare – urmează o traiectorie perpendiculară față de suprafața pământului și nu se deplasează în sus ori în lateral? Studiind și alte obiecte, în căderea lor, Newton a ajuns la concluzia că trebuie să existe o forță misterioasă care le atrage către pământ. Și întrebările au continuat: „Oare până unde ajunge influența misterioasei energii? Dacă ajunge până la Lună?” În anul 1687, Newton a publicat  lucrarea „Philosophiae Naturalis Principia Mathematica”, discutând, acolo, și despre legea atracției universale.

b

Mai târziu, Newton avea să relateze povestea descoperirii sale către cei doi biografi ai săi (William Stukeley și John Conduitt). Descrierea modului inedit în care a avut loc descoperirea gravitației a fost publicată pentru prima dată în anul 1752. Pe măsură ce povestea fructului care a dus la una dintre cele mai importante descoperiri din fizică (forța gravitațională), s-a propagat din om în om i s-au adăugat și unele înflorituri. Astfel, într-o variantă lipsită de veridicitate a poveștii, fructul care ar fi ocazionat descoperirea gravitației ar fi căzut direct pe creștetul marelui savant.

Martorul tăcut și longeviv al „momentului revelației” este mărul din curtea casei părintești a lui Newton. Astăzi, acest „pom al cunoașterii”, continuă să fructifice și să crească!

a

c

3

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursă: www.thevintagenews.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii