Noutăți

Mărțișor uriaș în Cetatea Făgăraș, creat de sute de tineri

Bunaziuafagaras.ro: Șnurul tradițional, în culorile alb și roșu, fotografiat cu o dronă, a fost recreat din pancarte colorate. 365 de elevi ai Colegului Național Radu Negru au participat la acțiunea inedită. Este pentru prima dată când tinerii sărbătoresc astfel venirea primăverii.

Unele tradiţii spun că firul mărţişorului, o funie de 365 sau 366 de zile, ar fi fost tors de Baba Dochia, în timp ce urca turma la munte. Asemănător Ursitoarelor care torc firul vieţii copilului la naştere, Dochia torcea firul anului primăvara, la naşterea timpului calendaristic. Motiv pentru care mărţişorul este numit de etnologul Ion Ghinoiu „funia zilelor, săptămânilor şi lunilor anului, adunate într-un şnur bicolor”.

Cele două culori sunt deschise interpretărilor: roşul poate semnifica vitalitatea femeii, iar albul – înţelepciunea bărbatului. Astfel, şnurul mărţişorului exprimă împletirea inseparabilă a celor două principii.

Evenimentul a fost organizat de Colegiul Național Radu Negru în parteneriat cu Muzeul Țării Făgărașului, Casa municipală de Cultură, echipa Dăruiește Bucurii și Red Video Făgăraș. (Sursa: bunaziuafagaras.ro) Foto: Red Video Făgăraș


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii