Noutăți

Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia! (22 Octombrie 2016) Cea mai mare ieşire în stradă a anului! Milioane de români VOR asta!

Bucureştiul se pregăteşte pentru cel mai numeros miting din ultima vreme. Motivul nu o reprezintă nici pensiile nici salariile şi nici măcar lupta anti-corupţie. În ultimii ani, mişcarea unionistă a scos din ce în ce mai mulţi oameni în stradă, pe ambele maluri ale Prutului, cerând măsuri concrete pentru viitoarea unire cu Republica Moldova.

Sâmbătă, 22 octombrie, de la ora 14:00, zeci de mii de bucureşteni şi basarabeni şi-au dat întâlnire la Hanul lui Manuc (Piaţa Unirii). O să fie o ieşire în stradă masivă, cum nu s-a mai întâmplat în Bucureşti în ultimul an. Organizatorii principali, Platforma Unionistă Acţiunea 2012, spun că e al cincilea an când organizează aceste Marşuri ale Unirii în Bucureşti şi Chişinău dar că, de fiecare dată, mai mulţi oameni ies la Chişinău. Acum este rândul Bucureştiului!

Zeci de mii de basarabeni au ieşit în ultimii ani în stradă pentru Unire – foto: adevarul.ro

Sondajele de opinie, în creştere Curentul unionist este îmbrăţişat, după cum se ştie, de o pătură largă din societate. Primele sondaje apărute timid, nici nu vroiau să abordeze subiectul acesta. De exemplu, studiul „Republica Moldova în conştiinţa publică românească” realizat de Fundaţia Soroş şi care îl are printre autori, printre alţii, şi pe actualul ministru Cristian Ghinea, nu a făcut inclus în rezultatele finale şi întrebarea deschisă privind dorinţa de reunificare, considerând rezultatele „prea optimiste”. În schimb, s-a pus problematica Unirii într-o notă pe care orice sociolog serios ar critica-o. Iată cum unirea înseamnă automat, sărăcire. Şi iată, câţi români acceptă să fie „sărăciţi:

foto: adevarul.ro

Prima oară mai timid, mai apoi toate, casele de sondare a opiniei publice din România au abordat subiectul. Invariabil, rezultatele arată că 3 din 4 români vor vota pentru Unire la un eventual referendum:

foto: adevarul.ro

Basarabenii nu vor?

O temă speculată deseori în România este lipsa de apetenţă a basarabenilor. Totodată, până recent, nicio campanie amplă la nivelul întregului stat de peste Prut nu se realizase. În ultimii ani, după răsturnarea de la putere a lui Voronin şi prin noua generaţie de tineri unionişti, care au mers pe calea civică, dorinţa de Unire a crescut de la câteva procente la 30%. Tendinţa este una ascendentă şi ea creşte pe măsură ce statul Republica Moldova îşi pierde raţiunea de a fi. Dar cel mai mult ajută faptul că tema este abordată deschis, de toate păturile societăţii.

50 000 de basarabeni au ieşit anul acesta, pe 27 martie, în stradă la Chişinău, pentru a cere Unirea, la împlinirea a 98 de ani de la actul istoric de revenire a Basarabiei la Ţară.

foto: adevarul.ro

Comparabil, la dimensiunile Bucureştiului, ar fi ieşit 120 000 de oameni. Vă daţi seama ce înseamnă asta?

În ultimul an, numărul unioniştilor din Republica Moldova a îneput să crească şi dă speranţe pentru un viitor referendum. Cercetarea sociologică realizată de Magenta Consulting la comanda Fundaţiei Universitare a Mării Negre (FUMN) în luna august arată că 28% din populaţia R. Moldova este total şi mai degrabă de acord cu unirea statului cu România – acesta reprezentând nucleul dur al unioniştilor. Potrivit datelor furnizate de sondaj, ponderea respondenţilor de acord cu unirea R. Moldova cu România ar creşte la 50-51% dacă li s-ar sublinia că unirea ar aduce anumite beneficii, cum ar fi: evitarea controlului Rusiei asupra R. Moldova, educaţie mai bună în şcoli şi universităţi, servicii medicale de calitate, justiţie imparţială şi corectă, luptă reală împotriva corupţiei etc. De asemenea, 45% din populaţia are o atitudine pozitivă şi foarte pozitivă faţă de reunificarea Germaniei şi 22% din populaţia R. Moldova vede drept singura soluţie pentru integrarea R. Moldova în UE unirea cu România. Ponderea celor care sunt împotriva unirii cu România e de 47%.

Românii, în stradă pe 22 octombrie!

Românii au început să se mobilizeze pentru a participa la diverse acţiuni de protest şi a le arăta parlamentarilor că nu mai pot călca în picioare orice regulă de bun simţ. Pare că spiritul civic s-a trezit dar, pe subiectul Republicii Moldova, rezultatele concrete au lipsit din partea clasei politice. În curând vine anul 2018, cnd se vor împlini 100 de ani de la Marea Unire iar aşteptările sunt mari, mai ales pe zona Basarabiei.

Se anunţă zeci de mii de oameni în stradă, care le vor striga aleşilor lor că aşa nu se mai poate. Nu doar bucureşteni, vor veni oameni din toate oraşele Ţării:


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

7 Comments on Marșul Unirii: LUPTĂ pentru Basarabia! (22 Octombrie 2016) Cea mai mare ieşire în stradă a anului! Milioane de români VOR asta!

 1. E interesant de ce nationalitate sunt cei 24% care nu stiu si nu vor unirea cu Basarabia.
  Am vazut imbulzeala mare in parlament in guvern , presedentie si servicii(la varf) a nationalitatilor conlocuitoare dar in armata romana n-am auzit de nici un ungur , evreu sau alte natii.

  • Nu cred ca este vorba de etnia lor. Mai degraba de pierzania lor sufleteasca.
   Cine-au îndragit strainii
   Mânca-i-ar inima cânii,
   Mânca-i-ar casa pustia
   Si neamul nemernicia.

 2. Eu una nu inteleg un lucru: CINE din România iese in strada in numar atat de mare pentru unirea Basarabiei? Adica daca moldovenii de peste Prut ar cere acest lucru, ar refuza România sa o faca? ce, din cauza conducerii din România nu se intampla?
  de ce nu se pune aceeasi problema si pentru Bucovina, care a fost luata de Ucraina, si pentru Cadrilater, trimisa in voiaj la Bulgaria, pentru românii din Serbia, cat si pentru satele de români uitate de tot prin Ungaria? incerc sa ghicesc: oare sa fie in legatura cu faptul ca acestia sunt deja, intr-un fel sau altul, IN sau APROAPE de UE? si cu faptul ca in felul acesta NATO, prin apartenenta României, ar mai face un pas avans catre Rusia, fapt care, evident i-ar infuria pe rusi, dar pe cine sa isi verse necazul, ca doar nu peste America, si brusc ne-am pomeni in cea mai fierbinte zona a unui conflict? sau cu faptul ca diplomatii secesiunii Transilvaniei ar avea o felie de prajitura de pus pe masa negocierilor, ca sa ceara la schimb pentru “ajutor”, zonele asa-zise secuiesti? (nu uitati de recenta vizita a ambasadorului SUA in aceste judete…)
  Oare asta ne-ar scoata tara acum din saracie si coruptie, un razboi civil?

 3. 1812-RUSIA ANEXEAZA BASARABIA,1853-RUSIA ocupa PRINCIPATELE ROMANE, 1878-RUSIA anexeaza Basarabia de Sud,1917-RUSIA lasa Romania cu curu-n balta,1918-RUSIA confisca Tezaurul Romaniei (93,4 tone aur ),1919-1920-RUSIA ataca Romania ,1924-RUSIA inventeaza Poporul Moldovenesc si limba moldoveneasca pentru a re-anexa Basarabia,1940-RUSIA anexeaza Basarabia si Bucovina de Nord,1944-din nou este pierduta Basarabia ,incepe impunerea regimului comunist in ROMANIA,1992-Razboiul din Transnistria ameteala rezultata cu Republica Moldova ,continuarea povestii cu poporul si limba moldoveneasca.

 4. Veniti va rog la Balti, Comrat, Edinet, Ochnita si faceti acolo marsul unirii.
  O sa vedeti ce parerea au bassarabenii despre Unirea :DDDD

  • Noface pe desteptu rusofonule. Sa terminat cu “ruskij mir” adus pe tancuri. Maine dam afara tancurile voastre din Tiraspol.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii