Noutăți

Marile aberații ale DEX-ului. Despre “mutațiile genetice” SF ale limbii române…

Oameni buni, vă invit la circ. Un circ lingvistic în care veți descoperi ciudățenii care ne duc la concluzia că unii dintre autorii DEX-ului este posibil să se fi specializat într-o nouă și necunoscută ramură a geneticii – etimogenetica, lucru care ar explica… inexplicabilele lucruri pe care le avem în Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

În primul rând, ar trebui să subliniez faptul că, potrivit DEX-ului, românii NU au fost capabili să creeze cuvinte!!! Acest lucru le-a depășit nivelul intelectual, stabilindu-se astfel o premieră mondială. Prin urmare, au împrumutat întreg vocabularul de la latini, slavi, unguri, bulgari și de oriunde altundeva. Doar de la geto-daci să nu fie! Chiar și puținele cuvinte despre care se spunea că ar veni de la geto-daci sunt date mai nou cu etimologie necunoscută…

Așadar, românilor le este interzis să aibă cuvinte autohtone, pentru că acest lucru ar fi împotriva dogmei romanizării care, ca orice dogmă, nu se discută. Trebuie să fie considerată lege naturală, precum gravitația!

Totuși, a pretinde că un popor care a trăit de milenii cățărat pe munți nu a fost capabil să își conserve o zestre proprie de cuvinte. nici măcar în legătură cu obiectele și acțiunile cele mai simple, specifice unei vieți sedentare, și că până și pe acestea le-a luat de la migratori, cărora nu le erau specifice prin însuși modul lor de existență, este o mizerie!

Pentru cine este nociva originea traco daca a limbii romanaDar pentru că absurdul nu este ușor detectabil fără o îndrumare adecvată, vă invit să îl descoperiți mulțumită cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu, a cărei carte “Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” este o lovitură teribilă dată aberantei teze a romanizării geto-dacilor și a aiurelilor din DEX.

Astfel, descoperim lucruri de un absurd frate cu ridicolul. Imaginați-vă că, potrivit DEX-ului, „Găina” latină (cuvânt luat din latină – conf. DEX) are un partener slav, „Cocoșul” (cuvânt luat din slavă – conf. DEX), cu care face “Pui” latini, că are gena mai puternică. Mai mult decât atât, mutațiile genetice sunt și mai evidente în cazul altei specii de orătănii. Astfel „Gâsca” și „Gânsacul” bulgare, pe teritoriul României nasc „Boboci” neo-greci. Aici vorbim deja de un miracol lingvistic în fața căruia nu putem decât să ne aplecăm… ținându-ne cu mâinile de stomac – unii de râs, alții de greață!

Absurdul urcă pe noi culmi de progres atunci când ajungem la cuvintele „Mamă” și „Tată”. Pentru că românii, deși le-au luat din latină, conform DEX-ului, au fost prea proști ca să creeze din acestea cuvintele „Maică” și „Taică” și au așteptat sute de ani pentru a le împrumuta de la migratori – de la bulgari și slavi. Vă vine să credeți așa ceva?!?

Ei bine, lucrurile prezentate în acest articol sunt doar o frântură din ceea ce DEX-ul – “copilul infirm al Academiei Române” (Dumitru Ioncică) – ne prezintă.

Dacă doriți să vedeți cât de mare este minciuna și cât de frumos este adevărul care îi ia locul, citiți cartea cercetătoarei Iulia Brânză Mihăileanu – „Pentru cine este nocivă originea traco-dacă a limbii române?” Disponibilă aici: http://dacia-art.ro/index.php/car-i/carti-pentru-adulti.html

Daniel Roxin
http://daniel-roxin.ro/

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

5 Comments on Marile aberații ale DEX-ului. Despre “mutațiile genetice” SF ale limbii române…

  1. RUSINE, NECITITILOR, VOUA ASTIA CU DEX-UL!!!!!!!!!!!!!!!!!

  2. Academicienii sint de fapt niste analfabeti care nu ai iesit niciodata din biroul lor,care de fapt habar nau in ce tara traiesc sau pe ce planeta se afla.Ei din scoala au ramas intr-un domeniu anume fara sa fi muncit vreo zi in viata lor.Cei care scriu carti la fel nu au studiat niciodata vreun document ,pt ca habar nu ar fi avut unde sa caute,ce sa caute ,asa ca lea scos din amintiri sau din auzite.Spun asta pt ca stiu f bine si asta se poate dovedi foarte usor ca aproape toti marii profesori din RO nau au muncit o zi in viata lor nicaeri,si ca au ajuns profesori direct din scoala.Pe verificate pe ce vor ei.Mmai sint si profesori sau mai bine spus cadre in invatamintul romanesc care au muncit dar ei nu prea pot ajunge la nivelul asta de academician de profesor pt ca nu au loc de acesti mari invatati.Cum am spus pe verificate va pot demonstra cum se ajungea,cum se ajunge chiar si astazi sa fii profesor in RO si academician.Nu vorbesc de acum o suta de ani vorbesc de perioada dupa razboi si pina astazi.Am intilnit cadre in invatamintul romanesc care lucrarse intr-o anume meserie foarte mult timp,aveau o bogata exprienta,apoi au intrat in invatamint.Acolo au ramas la un anume nivel ,am vazut oameni adevarati care au iesit la pensie asistenti.Dar cit timp a fost in invatamint toti veneau sa le ceara sfatul si explicatii.Ca sa stiti cam ce sint profesorii in RO.Dupa ce au facut o facultate si in general cei lingusitori inca din timpul studentiei ,la terminare normal ca au ramas pe post de asistenti angajati si apoi asa pas cu pas au urcat pina cind au ajuns academicieni.Deci acesti oameni conduc Ro si acesti oameni scriu carti de specialitate in RO.Dar ei saraci cu duhul habar nu au ce scriu sau despre ce scriu.Cam asa sta situatia in RO.Deci cine cunoaste nu se mira ca deja sint plictisiti de aberatiile din aceasta tara.Sa ajungi academician treb sa dovedesti ,treb sa muncesti intr-un domeniu f multi ani sa vii cu ceva descoperit ,aratat de tine nu ce spun alti.Ce ar treb facut?Sa fie dati toti afara si angajati oameni care se pricep si care muncesc ,oameni carora le place ceea ce fac sio fac bine.

  3. Pe mine m-a fascinat întotdeauna cuvântul “ou” în care litera de bază are inclusiv forma obiectului pe care îl desemnează. Nu ştiu dacă există ceva asemănător în vreo altă limbă a lumii. Iar cuvântul “om” este sunetul murmurat în vechile practici mistice indiene şi despre care se spune că reproduce sunetul vibraţiei naturale a universului. Na, acum să-mi spună specialiştii că e doar o coincidenţă…

  4. Marius Strugariu // 30 noiembrie 2015 at 12:56 // Răspunde

    Limba noastra e o comoara in adancuri infundata rasunanda ,din adancuri izvornda !!! si daca asa se spune , va rod sa luati zgomote , fosnete sau un creion si sa hrascaiti pe o hartie ca si cum ati colora-o , si inregistrrati sunetele produse si apoi ascultati-le si distingeti cuvintele produse de acele zgomote ; apoi spuneti voi in ce limba se aud acele cuvinte produse de fosnete , de mazgalitura unei aschii de lemn pe pamant sau creion pe foaie ; de aceea lima noastra e o comoara in adancuri infundata si din adancuri izvoranda rasunanda !!! Ou Om

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii