Noutăți

Mareșalul ION ANTONESCU: “De ce nu m-am oprit la Nistru” – Document

Text preluat din bilunarul CERTITUDINEA (disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească):  La ora 2, în noaptea de 21 spre 22 iunie 1941, Armata Română primeşte de la generalul Ion Antonescu legendarul ordin: „Ostaşi, vă oron, treceţi Prutul!“ Un moment înălțător, care despărțea două tragedii naţionale: pierderea Basarabiei şi a Bucovinei de Nord prin ultimatumul din 1940 şi cucerirea României de către Armata Roşie în 1944. Mulți i-au imputat Mareșalului faptul că nu s-a oprit la Nistru, ceea ce a dus la dezastrul care a urmat. Iată răspunsul lui Ion Antonescu la aceste reproșuri:

“Istoria se scrie cu spada! Anul trecut ne-au luat ruşii Bucovina. Noi luptăm acum să rămână Bucovina în stăpânirea Neamului Românesc. Dacă n-avem aliaţi puternici, care să aibă unitate de interes, şi aşa o pierdem. Nu putem rezista faţă de aceştia, de la Est. De aceea a trebuit ca, în tot timpul vieţii noastre istorice, să facem o necontenită echilibristică. Am pierdut ceea ce am pierdut prin politica Regelui Carol al II-lea. Dacă ştiam să ne adaptăm la timp situaţiei politice din Europa, nu pierdeam nimic. Dar nu ne-am adaptat la timp. Noi am făcut sentimentalism în politică, chiar când a fost vorba de apărarea vieţii Neamului Românesc. Am făcut mereu sentimentalism pentru că suntem filofrancezi – şi am pierdut graniţele Neamului Românesc pentru că am fost filoenglezi – şi am pierdut hotarele ţării noastre! Noi, filofrancezii! Dar nici nu ştie ţăranul ce este aceea. Nu i-a văzut nici în pictură măcar, nici pe francezi, nici pe englezi. Noi trebuie să fim filoromâni şi să ştim cum să ne putem apăra graniţele. În circumstanţele internaţionale de azi, pe ce ne puteam sprijini situaţia noastră? Pe germani. Nu ne sprijinim pe Germania, suntem sfârtecaţi. Dacă o făceam la timp, scăpam Statul Românesc. Şi în lupta pe care o purtăm, puteam eu, când se băteau germanii cu ruşii, după ce am luat Basarabia, puteam să mă opresc? Sau să fi făcut cum spun unii: să fi aşteptat, că ne-ar fi dat-o, la pace, englezii? Puteam să stau cu braţele încrucişate, când germanii se băteau cu ruşii şi să aştept ca să ni se dea Basarabia de către englezi? Şi dacă am fi pornit la luptă, fără Germania nu ne puteam lua Basarabia. Bravura soldatului român? Priceperea generalului Antonescu? Sunt mofturi. Putea să fie generalul Antonescu de un miliard de ori mai priceput şi soldatul român de un miliard de ori mai brav: Basarabia şi Bucovina nu le luam de la ruşi. Şi după ce le-am luat, cu ajutorul Armatei Germane, puteam să mă opresc la Nistru? Puteam eu să spun: ? Ca şi doi ţărani, care pun ce au împreună ca să-şi are locul şi după ce unul şi-a arat, să spună celuilalt: Eu nu te mai ajut, fiindcă mi-am făcut treaba mea. Dar aceasta n-o fac nici doi ţărani. Şi atunci cum mi se poate pretinde să fac eu aceasta, pe plan militar? Ar însemna să dezonorez şi Armata şi Poporul Român, pe veci. Ar fi o dezonoare pentru noi, să mă fi dus până la Nistru şi să le fi spus nemţilor apoi: . Vedeţi în ce stare de decadenţă se găseşte conducerea acestui Stat, dacă se găsesc între conducători oameni cu o astfel de mentalitate, care ne cer să lăsăm pe nemţi să se bată şi noi să aşteptăm de la englezi Basarabia şi Bucovina. Se înşeală cine crede ca ne-ar fi dat cineva Basarabia şi Bucovina, dacă nu ne-am fi bătut pentru ele cu ruşii. Ba poate că atunci ne-ar fi intors foaia şi ne-ar fi spus că am făcut o rea politică, pentru că nu ne-am bătut.”

(Extras din „Stenogramele şedinţelor Consiliului de Miniştri, Guvernarea Ion Antonescu, Vol. IV, (iulie – septembrie 1941)”, publicat de Arhivele Naţionale ale României, Bucureşti, 2000)

Ziarul este disponibil în toată țara, în chioșcurile de ziare, sau în magazinul DACIA ART, deschis în București, pe Bv Carol I nr 40-42, peste drum de Biserica Armenească


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa


3 Comments on Mareșalul ION ANTONESCU: “De ce nu m-am oprit la Nistru” – Document

 1. APRECIERI TOTAL DIFERITE PENTRU FAPTE IDENTICE :
  De ce o fi a greşit doar mareşalul Antonescu când a trecut Nistrul şi de ce nu a greşit Stalin trecând Oderul şi anglo-americanii trecând Rinul, în aceleaşi circumstanţe istorice ??? Aţi auzit vreodată acuzaţii la adresa lui Stalin, Churchill sau Roosevelt vizavi de aceste traversări ? Nuuu…. O fi doar pt. că aceştia fiind „cei trei mari” care pot să treacă impunitiv oricând orice vor ei fără să întrebe pe nimeni, iar pt. cei mai mici se aplică reguli complet diferite ? Antonescu a trecut Nistrul exact pentru aceleaşi motive pentru care sovieticii au trecut Oderul spre Berlin iar anglo-americanii Rinul. Românii trebuiau să treacă Nistrul pentru a se folosi de singura şansă reală prin care putea scăpa de aspiratorul sovietic bolşevic care la ordinul Kominternului avea deja pe ţeavă alte victime pentru ocupare, comunizare şi distrugere…România şi Polonia erau cap de listă!

  • Germania(Dictatul de la Viena) ne ia Transilvania
   Germania si Italia ne ia Cadrilateru (Tratatu de la Craiova)
   GERMANIA SI RUSIA ne fura Basarabia si Bucovina pe parsivul pact.
   In primul razboi mondial Germania cucereste 70% din teritoriul Romaniei si 20% din romani cad pentru eliberarea tarii.(MARASESTI)
   GERMANIA…..GERMANIA…..GERMANIA ..ANTONESCULE!istoria se repeta .Si in prezent tot GERMANIA conduce d.p.d.v.economic EUROPA.iar noi tot nu am invatat nimic .De retinut istoria se repeta si asta este !00% adevarat,

 2. Și dacă nu trecea Nistrul, sovieticii tot ne-am ar fi ocupat , deoarece planul de împărțire in 2 a lumii era copt de mult, fiind sponsorizat de Wall Street , care dorea și dorește controlul planetar. Bancherii americani și vest-europeni au sponsorizat și înarmat toate părțile majore implicate în conflict.(vezi Antony Sutton – Wall Street & Bolshevik Revolution/ & Hitler/ & FDR/The Best enemies the money can buy) Ghinionul Romaniei era și este faptul că nu a fost niciodată o putere financiară și militară importantă, datorită geneticii poporului care o locuiește de la ultima glaciație.Romanii si-au ales sa fie o parte de sacrificiu in schema de dominare a complexului militar-industrial. Marii politicieni ,regi, nobili, oamenii de afaceri antebelici, si-au urmărit doar scopurile proprii, cu zero viziune și efort pt dezvoltarea țării. Antonescu, fiind singur, a ales calea cea mai demnă pt români, in împrejurările istorice date.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii