Noutăți

„Marele Râu de Piatră” din Munții Urali. Galerie foto

Marele Râu de Piatră” se află în sudul Munților Urali, pe teritoriul Rusiei. Are o lungime de 6 km și o lățime medie de 200 de metri, însă în unele zone ajunge și la 700 de metri. Din punct de vedere geologic zona este denumită și trecută pe hărți ca fiind un „râu”, în ciuda faptului că la suprafață cel puțin nu se vede și nu s-a văzut niciodată vreun fir de apă. Râul este ocupat de blocuri mari de cuarțit, o rocă extrem de compactă și dură formată din cuarț. În medie greutatea unei pietre este de 9-10 tone.

Și în Bulgaria există un astfel de râu de piatră. Acesta se întinde pe o distanță de 2 km în zona submontană din Zlatnite Mostove.

Cum se formează un astfel de râu? Potrivit geologilor „Marele Râu de Piatră” din Munții Urali are cel puțin 10.000 de ani și s-a format în timpul ultimei glaciațiuni. În momentul în care ghețarii s-au topit, la înălțimi de peste 4.800 de metri s-au format numeroase avalanșe care au făcut ca milioane de bolovani să se desprindă din munte și să alunece la vale, creând astăzi astfel de peisaje desprinse parcă din altă lume.

radu8 rau7 rau5 rau3 rau2

sursa: amusingplanet.com/

Traducerea și adaptarea Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on „Marele Râu de Piatră” din Munții Urali. Galerie foto

  1. cetățeanul tulburat // 30 iunie 2016 at 8:22 // Răspunde

    Cine are timp să creadă ce zic rușii?! Ei sunt niște bandiți prin definiție…păi cum vine chestia cu “are cel puțin 10.000 de ani și s-a format în timpul ultimei glaciațiuni”? …și-au cam dat cu stângul în dreptul cu explicația asta…Când s-a rupt muntele? Când s-a sfărâmat în bucăți egale? Cum a fost cărat de ghețari intr-un mod atât de dens?! Numai cine nu a fost la munte să vadă anumite lucruri pot crede ce zic rușii…E o minciună gogonata…Din poze nu se vede nicăieri în apropiere vreun munte stâncos, apoi pădurile de conifere nu cresc la altitudini mai mari de 3000 de metri nicăieri pe planetă…culmea e că pădurea de conifere e de jur împrejurul covorului de bolovani, care au cam aceleași dimensiuni și numai un tip de rocă!!! Altele ar trebui să fie explicațiile…

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii