Noutăți

Marele Bazin Artezian… Lacul uriaș format sub deșertul Australiei

  •  
  •  
  •  

Australia este un tărâm fierbinte și inimaginabil de infertil, cel mai neprimitor dintre toate continentele locuite.

Însă, paradoxal, sub pământul arid se află una dintre cele mai mari surse de apă dulce din lume: un rezervor de apă prins între mai multe straturi de rocă impermeabilă și argilă.

Rezerva conține 65.000 de kilometri cubi de apă dulce. Spre comparație, cel mai mare lac din lume, Baikal, este de 2.7 ori mai mic decât Marele Bazin Artezian, așa cum este denumită rezerva de apă din Australia.

Potrivit datelor Ministerului australian al Agriculturii, Apelor și Mediului, bazinul are suprafața de 1.7 milioane de kilometri pătrați, peste o cincime din continentul australian.

Marele Bazin Artezian s-a format de-a lungul a milioane de ani, în Triasic, Jurasic și Cretacic, când o mare parte din ceea ce este astăzi Australia continentală se afla sub nivelul mării.

Cu aproximativ 300 de milioane de ani în urmă, acest bazin a început să se înalțe, iar în jurul lui s-a format o barieră care a împiedicat apa de ploaie să ajungă la ocean.

În schimb, apa s-a așezat și s-a scufundat în pământ și a rămas prinsă în straturile de gresie situate la câteva sure de metri adâncime. În timp, apa acumulată a devenit o vastă rezervă subterană…

Mai mult: Incredibilia

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii