Noutăți

Marele Bazar din Istanbul – unul dintre cele mai vizitate locuri din lume

  •  
  •  
  •  

Marele Bazar din Istanbul, Turcia, este una dintre cele mai mari și vechi piețe acoperite din lume. Aceasta găzduiește mai mult de 3.000 de magazine răspândite pe 61 de străzi și atrage până la jumătate de milion de vizitatori în fiecare zi, asta în ciuda creșterii constante a mall-urilor moderne din Turcia. Marele Bazar este cel mai vizitat obiectiv turistic din țară, iar în 2014 a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din lume, cu peste 91 de milioane de vizitatori anual.

Acesta a fost construit de către sultanul Mehmet al II-lea în iarna lui 1455-1456, la scurt timp după cucerirea otomană a Constantinopolelui din 1453. La început, Marele Bazar comercializa numai textile și a fost numit Cevahir Bedestan sau ” Bedesten de Gems ” – bazarul vânzătorilor de pânză. Astăzi comercianții vând o gamă diversificată de lucruri, de la bijuterii de aur, ceasuri, obiecte de artizanat, haine și până la electrocasnice mici.

bazar2 bazar4 bazar5

În ciuda imenselor bunuri de valoare aflate în Bazar, furturile se petrec extrem de rar. Cel mai important caz care a zguduit orașul s-a petrecut în anul 1591, când 30.000 de mii de monede de aur au fost furate. Jaful a închis bazarul pentru 14 zile iar sute de persoane au fost torturate pentru a oferi indicii despre făptaș. Acesta, un tânăr persan vânzător de mosc, a fost prin în cele din urmă și executat prin spânzurare.

Deși bazarul a supraviețuit celor 11 incendii majore prin care a trecut dar și a două cutremure de mare intensitate, se pare că existența sa este zdruncinată de capitalismul modern. Oficialii orașului au început de anul trecut un proiect de renovare și de diminuare a spațiului pentru comercianți și crearea în loc a unor complexuri  hoteliere prin care să atragă și mai mulți turiști dornici de confort și călătorii, neluând în calcul faptul că locul și-ar putea pierde din farmecul câștigat în sute de ani.

bazar8 bazar6 bazar3

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii