Noutăți

Marea Migrație a fluturelui Monarh. Unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii

În fiecare an milioane de fluturi Monarh migrează din Nordul Statelor Unite până în pădurile de pini din centrul Mexicului. Călătoria, de mai bine de 4.000 de km, este cunoscută ca fiind cea mai mare migrație din lume a unei insecte.

Pe timpul zborului aceștia se hrănesc cu nectarul florilor de câmp și din smârcuri, iar migrația lor este unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii, oamenii de știință neavând o explicație a modului în care fluturii reușesc să ajungă în fiecare an, în circa 8 săptămâni, în regiunea Michoacan.

Fluturele Monarh are aripile de culoare brun-roșcată cu nervuri de culoare neagră, iar pe marginea aripilor sunt două rânduri de puncte albe. Fluturele cu aripile dechise atinge 10 cm lățime. Masculul se poate deosebi de femelă prin curbura aripilor, acesta având aripile arcuite în sus, pe când femela în jos. O specie asemănătoare de fluture este „Monarhul african”.

flutur5 fluture4 flurture1

Michoacan,locul de destinație, este un sanctuar protejat prin lege și una dintre atracțiile turistice cele mai populare din Mexic. Mii și mii de oameni vin anual pentru a asista la acest miracol al naturii. Odată ajunși la destinație, fluturii acoperă întreaga zonă, creând un imens covor negru-portocaliu. Este o priveliște uluitoare însă lăcomia umană amenință să distrugă acest peisaj unic în lume. Doar în luna noiembrie a anului trecut, defrișările ilegale din zonă au dus la pierderea a nouă hectare de pădure.

Guvernul ar trebui să aplice legea. Aceasta este o zonă protejată. Legea spune că oricine e prins că doboară copaci este pasibil de o pedeapsă cu închisoarea de la cinci la opt ani . Cerem  mai mulți soldați pentru a pune capăt acestei situații”, a declarat Eliseo Valdez Cruz, membru al miliției locale de mediu.

Și tot aici, în pădurea seculară din Michoacan, se mai găsesc peste 130 de specii de păsări, 56 de specii de mamifere și câteva sute de specii de plante unice, care toate la un loc formează o biosferă unică.

fluture3

fluture2

sursa:  odditycentral.com

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Marea Migrație a fluturelui Monarh. Unul dintre cele mai fascinante mistere ale naturii

  1. in Europa , de asemeni se afla un loc unde se aduna fluturi . este vorba de valea fluturilor din Rodos-Grecia (vezi pe net – butterfly valley rhodos). fluturii vin pentru reproducere , atrasi de aroma unui arbore deosebit : liquidambar orientalis – arborele de ambra – un foios cu miros caracteristic oarecum asemanator cu pinul . copacul care seamana cu artarul , creste si in s-v Turciei . rasina acestui arbore este una din aromatele antichitatii , folosita si la prepararea sf. si marelui mir . arborele nu creste in Romania , unde este mai frig , dar la noi creste o ruda a sa care rezista : liquidambar styraciflua ( lichid-ambra-styrax-rasina -curge).

  2. Eu am intalnit fluturii monarch in Canada, la Toronto. Caci ar fi trebuit precizat in text ca acesti fluturi migreaza anual nu din Statele Unite in Mexic, ci din Canada in Mexic. In Canada sunt protejati de autoritati.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii