Noutăți

Marea Mediterană era, în urmă cu 6 milioane de ani, doar un lac salin gigantic cu apele în scădere. Dar un eveniment catastrofal a dus la transformarea sa într-o mare

Oamenii de știință au descoperit, pe fundul Mării Mediterane, dovezi ale uneia dintre cele mai mari inundaţii din istoria Terrei. Potrivit celor de la sciencedaily.com, inundaţia Zanclean a pus capăt crizei messiniane (MSC), perioadă în care o parte din Marea Mediterană a devenit parţial uscată. Datorită legăturii sale subțiri cu Oceanul Atlantic, Marea Mediterană era doar un lac salin gigant, parţial evaporat din cauza climatului uscat, în urmă cu aproximativ 6 milioane de ani. Ulterior, bariera care oprea revărsarea oceanului prin dreptul Strâmtorii Gibraltar s-a rupt, inundând întreaga zonă.

Examinând cea mai mare colecție de date marine din estul Siciliei și din Insulele Malteze, o echipă internațională de geologi a descoperit o masă extinsă de material îngropat care se presupune că a fost erodat şi transportat de către inundaţia Zanclean. Această masă acoperă o zonă echivalentă cu cea a insulei Creta şi are o grosime de până la 900 m în unele locuri. Trecerea inundaţiei Zanclean de-a lungul crestei malteze a dus la crearea unei cascade de 1,5 km înălţime, de cinci ori înălţimea Turnului Eiffel. Această apă a erodat un canion de 5 km lățime și 20 km lungime, a cărui rămășițe încă se pot observa pe fundul mării, în apropierea orașulu Noto din sud-estul Siciliei.

Această descoperire este importantă deoarece demonstrează că nivelul Mării Mediterane în timpul MSC a scăzut cu mai mult de o mie de metri și că la sfârșitul MSC, niște inundații catastrofale au afectat întreaga zonă pe care astăzi o numim Marea Mediterană.

1024px-Insetinundacio Messinian_Mediterranean_and_Gibraltar_-_reconstructed_landscape 1024px-Etapa4

sursa: https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180321110824.htm

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Marea Mediterană era, în urmă cu 6 milioane de ani, doar un lac salin gigantic cu apele în scădere. Dar un eveniment catastrofal a dus la transformarea sa într-o mare

 1. Nu-mi vine sa cred in ce eroare sunt asazisii oameni de stiinta!
  In primul si in primul rand evenimentul nu s-a petrecut acum 6 milioane de ani ci mult, mult mai aproape de noi in timp si s-a desfasurat foarte repede la scara istoriei si anume in cateva saptamani sau cel mult cateva luni de zile. Spun ca s-a petrecut rapid pentru ca doar astfel se poate explica aparitia unui canion.

  Cand a aparut riftul atlantic si in consecinta s-au despartit placile continentale si anume cea a celor doua Americi de cea Afro-europeana zonele din apropierea riftului s-au ridicat cu cateva sute de metri (poate chiar mai mult), cam ca atunci cand ridici de jos tinand de o latura o foaie mare de placaj sau de tabla. Ei bine, apa din vestul Mediteranei s-a deplasat catre est inundand uscatul si, cel mai probabil, o mare parte a trecut dincolo de Arabia in oceanul Indian, dupa care, placa continentala Afro-europeana, alunecand pe placa oceanica, ce capatase cu ocazia acestui eveniment o panta mai mult decat semnificativa*, a revenit la un nivel mai jos ajungand astfel in situatia sa se afle din nou la nivelul oceanului planetar si sa fie inundata la loc prin spatiul care acum se numeste Stramtoarea Gibraltar. Si uite cum a aparut canionul despre care vorbesc “oamenii de stiinta”!

  Istoria ne vorbeste de disparitia Atlantidei in urma unui cataclism, apoi tot ea ne vorbeste de mari diluvii in estul Marii Mediteranei petrecute cam in aceeasi perioada – in Grecia (diluviul Tesalic), Turcia, Mesopotamia (diluviul mentionat in tabitele babiloniene), Egipt (diluviul Niliac). Sunt marturii scrise si marturii arheologice**.

  Imensa eroare in care se afla oamenii de stiinta se cheama “milioanele de ani”.
  Bine, unii sunt in eroare iar altii pur si simplu mint. Pentru ca, nu-i asa?… lumea-i plina de mincinosi.

  * Diferenta de nivel dintre creasta riftului si zonele de margine ale fundului Oceanului Atlantic este astazi de cam 2000 de metri. Verificati pe Google Earth!

  ** Artefactele ce se descopera in sol la adancimi de cativa metri sunt, foarte probabil, ingropate cu ocazia acestui eveniment. Iar cine afirma despre unele dintre ele cum ca ar data de dinainte de potopul lui Noe se inseala, tot ce a insemnat artefact de dinaintea diluviului global din vremea lui Noe se afla ingropat la zeci si sute de metri sub sedimente, poate chiar mii de metri.

  • In orice caz, multumesc pentru articol! Informatiile din el, chit ca sunt amestecate, adica adevarate cu eronate, mie imi sunt extrem de utile.

 2. Iar acum sa vedem ce s-a intamplat si cu Marea Neagra in acelasi context.

  Cum spuneam, masa de apa din vestul Marii Mediterane s-a deplasat destul de rapid spre est inundand tarmurile. A inundat grav delta Nilului, Fenicia si Levantul, tarmurile actualei Turcii si actualei Grecii si bineanteles Italia si restul. De fapt tot mapamondul e fost afectat mai mult sau mai putin deoarece evenimentul a fost unul cataclismic si aproape global.

  O mare parte din ape au trecut dincolo de Arabia si au alimentat oceanul ce tocmai se forma si anume cel Indian, pentru ca o ruptura de genul celei atlantice se petrecea simultan si intre ceea ce au devenit ulterior Africa, pe deoparte si Indioasia, Australia si Antarctica pe de alta.

  In ce priveste Marea Neagra si aceasta a suferit, desigur, adica a fost si ea alimentata cu o mare masa de apa prin stramtoarea Bosfor atat pe cat permitea deschidera Bosforului. E posibil ca santul Bosforului atunci sa fi aparut ca atare.

  Dupa ce s-a potolit revarsarea de ape catre Marea Neagra procesul s-a inversat datorita faptului ca Mediterana avea acum un nivel mult mai scazut decat Marea Neagra. Asadar aceasta revarsa, la randul ei, excesul de apa spre Mediterana, conform principiului vaselor comunicante si ajunge si Marea Neagra la un nivel al apei mai jos cu mult decat este astazi si anume acela pe care il avea nu neaparat Mediterana atunci cat cel pe care il avea fundul canalului Bosfor care permitea scurgerea, iar asta intr-un timp relativ scurt.

  Ei bine, acesta este momentul cand tarmurile de la Marea Neagra erau cu mult mai spre largul marii. De la acest moment pana la spargerea de la Gibraltar coroborata cu masa de apa pe care o aducea bazinul hidrografic propriu al Marii Negre a fost suficient timp cat comunitatile de oameni care locuiau tarmurile sa lase urme de civilizatie pe aceste noi tarmuri.

  Aceste urme de civilizatie, iata, le-au gasit cei din echipa lui Robert Ballard nudemult si au speculat cum ca potopul lui Noe s-a intamplat la Marea Neagra, bla,bla. Iar altii au batut campii si mai tare ca, na, a fost loc pentru toata lumea.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii