Cunoaste lumea

Noutăți

Manipularea climei, „conspirație” cu temei

  •  
  •  
  •  

Se vorbește de foarte mult timp despre capacitatea marilor puteri de a manipula condițiile climatice.

În 1993, Agenția de Cercetare a Proiectelor de Apărare avansate, Armata americană și Universitatea din Alaska au creat „Programul de Cercetare Activă, Aurorală de Înaltă Frecvență” (HAARP).

De atunci, numeroase teorii ale conspirației au răsărit în jurul misteriosului proiect, de la sateliți care pot crea cutremure până la transmițătoare gigantice, care pot genera tornade și tsunami.

Cu toate acestea, ceea ce nu mulți oameni știu este faptul că un proiect de manipulare meteorologică a existat cu adevărat în timpul Războiului din Vietnam, cu decenii înainte de crearea HAARP, punctează readersdigest.com.au.

Operațiunea „Popeye” a fost un proiect de cinci ani, în care Guvernul american a folosit o tehnică veche de ani de zile, numită „însămânțare a norilor”, pentru a crește intensitatea precipitațiilor din timpul sezonului ploios în zone de interes militar.

Ideea generală a „însămânțării norilor” este de a trimite un obiect aeropurtat, în general un avion, printr-un nor, eliberând acolo mici particule în urma sa, pentru ca vaporii de apă să se agațe și să se condenseze, transformându-se în ploaie.

În cartea „Benign Weather Modification”, maiorul Barry B. Coble, din Air Force, documentează existența unei științe a modificării climei, legând dezvoltările din acest domeniu de activitatea Pentagonului și a CIA de a contracara „inamicul ideologic”, în speță URSS.

În anii 1990, o direcivă din partea șefului ir Force, Ronald Fogleman, cerea examinarea conceptelor, modalităților și tehnologiilor necesare pentru ca SUA să rămână puterea dominantă a aerului și a spațiului.

De partea cealaltă, se pare că Rusia ar avea capacitatea de a manipula clima încă din anii 1980.

La rândul său, China anunța, la sfârșitul anului 2020, extinderea nemaivăzută a capacității sale de a influența clima, pe o suprafață o dată și jumătate cât cea a Indiei, într-o mișcare care i-a făcut să se alarmeze pe vecinii săi geografici.

Decizia ar urma să crească de cinci ori capacitatea statului chinez pe această linie, care deja reunește un număr impresionant de specialiști – 35.000, estimează „The Guardian”.

 

 


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii