Noutăți

Mâna gigantică a lui Hercule: unde este restul trupului?

  •  
  •  
  •  

Mâna lui Hercule este numele dat unui fragment masiv al unei statui antice care a fost dezgropat de arheologi în Amman, capitala Iordaniei.

Se crede că acest fragment a făcut odată parte dintr-o statuie de marmură gigantică a demi-zeului Hercule, așa cum a fost găsit la locul Templului roman al lui Hercule. În afară de această mână (trei degete de mână), singura altă piesă a statuii care a rămas este cotul ei.

S-a sugerat că Templul lui Hercule a fost construit pe locul unui templu mai vechi dedicat unui zeu nativ. În zona în care s-ar fi aflat sanctuarul interior al templului, există un petic gol de stâncă ce a fost lăsat la vedere.

S-a postulat că aceasta ar fi putut fi stânca sacră care a fost piesa centrală a secolului al IX-lea î.e.n. Templul amonit al lui Milcom (cunoscut și sub numele de Moloch sau Molech).

În afară de mână și cotul statuii, s-a găsit puțin mai mult la fața locului – o grămadă de monede – ceea ce lasă deschisă întrebarea, unde este restul lui Hercule? Și putem fi siguri că a fost chiar o statuie a lui Hercule?

Chiar și experții înșiși nu sunt pe deplin siguri dacă templul din Amman a fost într-adevăr dedicat lui Hercule.

Cu toate acestea, având în vedere că un număr mare de monede care poartă imaginea lui Hercule au fost găsite în zonă, s-a speculat că templul i-ar fi fost dedicat probabil, iar mâna ar fi făcut, probabil, o statuie a demi-zeului.

Templul lui Hercule este un sit istoric din Cetatea Amman, Iordania. Se crede că este cea mai semnificativă structură romană din acest oras.

Potrivit unei inscripții, templul a fost construit când Gemeni Marcianus era guvernator al provinciei Arabia (162-166 d.Hr.), în aceeași perioadă ca și teatrul roman din Amman, notează wikipedia.

Templul are o lățime de aproximativ 30 x 24 m și suplimentar, cu un sanctum exterior de 121 pe 72 m. Porticul are șase coloane ca. 10 m înălțime.

Arheologii sunt de părere că, din moment ce nu există rămășițe de coloane suplimentare, templul probabil că nu a fost terminat, iar marmura a fost construită în apropiere.

Mâna și cotul statuii lui Hercule pot fi văzute de cei care vizitează astăzi rămășițele Templului lui Hercule din Amman.

Foto wikipedia


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii