Noutăți

Maimuțele din Panama au intrat în… Epoca Pietrei (video)

Cercetătorii au descoperit faput că o populație de maimuțe capucin din Panama a intrat în Epoca Pietrei. Maimuțele au început să folosească unelte de piatră pentru a sparge nucile și crustaceele, devenind astfel cel de al patrulea tip de primate, în afară de om, care folosește sau a folosit unelte de piatră de-a lungul timpului.

După cum notează cei de la iflscience.com, grupul de maimuțe locuiește pe insula Jicarón, o mică insulă în largul coastei Panama, parte a Parcului Național Coiba. Trei insule alcătuiesc parcul național, iar maimuțele capucin se găsesc pe toate acestea. Însă, numai maimuțele de pe Jicarón au început să folosească unelte și nici aici toate. Numai masculii din partea de nord a insulei le folosesc, lucru pe care oamenii de știință ajunși în zonă pentru a studia fenomenul susțin că nu îl înțeleg. Maimuțele intră în contact între ele, chiar dacă se află în părți diferite ale insulei, însă de ce celelalte nu au preluat obiceiul vecinilor lor nu este clar.

“Am fost surprinși de faptul că acest comportament pare să fie localizat doar la un mic grup de maimuțe de pe această insulă. Le supraveghem în continuare și sperăm să aflăm cât mai multe lucruri despre modul în care folosesc pietrele. Cel mai probail maimuțele au ajuns în Epoca Pietrei după ce, un individ mai inteligent din grup a început să folosească instrumentele, iar ceilalți l-au copiat. Având în vedere opțiunile de hrană limitate, folosirea pietrei ca unealtă pot crește șansele de supraviețuire a speciei”, a declarat autorul principal al studiului, cercetătorul Brendan Barrett, de la Institutul Max Planck.

Primul raport al acestui comportament la maimuțele parcului datează din 2004, când co-autorul Alicia Ibáñez a observat cum doi masculi au început să se ajute de pietre pentru a desface crustaceele. Cercetătorii s-au reîntors în martie 2017 și au început să studieze mult mai aprofundat acest comportament, și au obsevat că mai mulți masculi din grup se foloseau deja de unelte din pietre pentru a sparge nucile de cocos, crabii sau cochilia melcilor. Echipa speră că mai multe cercetări și alte observații ale acestor maimuțe vor ajuta la explicarea fenomenului.

Capucinii cu fața albă sunt a doua specie care intră în Epoca Pietrei. Un alt grup de capucini, găsit în America de Sud, utilizează unelte de piatră de foarte mulți ani, cu mult înainte ca aceștia să între în vizorul experților din domeniu. Celelalte două specii sunt un grup de macaci din Thailanda și un grup de cimpanzei din Africa de Vest.

Maimuțele capucin trăiesc adesea în grupuri mari de 10 până la 35 de indivizi, și se pot adapta cu ușurință și în captivitate, fiind adesea comercializate ca animale exotice de companie. De asemenea sunt considerate cele mai inteligente maimuțe din Lumea Nouă, motiv pentru care sunt folosite și în laboratoare. Grupurile de capucini cu fața albă aflate în sălbăticie sunt conduse de un bărbat alfa și de o femelă alfa.

sursa: http://www.iflscience.com/plants-and-animals/a-group-of-panama-monkeys-have-entered-the-stone-age/

sursa: https://www.newscientist.com/article/2173021-some-monkeys-in-panama-may-have-just-stumbled-into-the-stone-age/?utm_term=Autofeed&utm_campaign=Echobox&utm_medium=SOC&utm_source=Twitter#Echobox=1530523984

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii