Noutăți

Mai vechi decât Stonehenge: Cel mai bătrân copac in Marea Britanie are peste 4.000 de ani şi trage să moară

Un exemplar de tisă (Taxus baccata) care are incredibila vârstă de peste 4.000 de ani, nu doar că este cel mai vârsnic organism viu din Marea Britanie, dar experţii se tem că poate muri oricând de bătrâneţe. Denumit tisa din Ashbrittle, copacul creşte în curtea bisericii St. John the Baptist din Somerset. Tisa matusalemică are o circumferinţă de aproape 12 metri, precum şi un coronament de-a dreptul uriaş. Trunchiul principal este scorburos, probabil din cauza unor boli, iar din cauza crengilor foarte lăsate şi căderii accelerate a frunzelor,  localnicii se tem că arborele va muri.

Grădinarul Charles Doble declară că acest arbore de tisă era deja matur atunci când primii oameni din arhipelagul britanic au construit complexul de la Stonehenge.

Însă expertul în dendrologie dr. Owen Johnson crede că arborele multimilenar trece doar prin o etapă mai dificilă a existenţei sale.

“Oamenii se tem degeaba, căci peste câţiva ani tisa s-ar putea să-şi revină de la sine ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic”, declară acesta. Tisa din Ashbrittle este subiectul multor mituri şi legende locale, iar oamenii cred că arborele creşte continu încă din Epoca Bronzului, iar la rădăcinile sale este îngropată o căpetenie celtă.

Sursa: Daily Mail


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii