Noutăți

Mai aproape de cer – lăcașurile de cult greu accesibile din munții stâncoși ai Etiopiei

  •  
  •  
  •  

Etiopia a fost una dintre primele națiuni care au adoptat creștinismul. În anul 330, religia a luat amploare, când regele Ezana cel Mare a declarat-o religie de stat și a ordonat construirea bazilicii Sf. Maria din Tsion. Legenda spune că aici, Menelik, fiul regelui Solomon și al Reginei Șeba, a adus mult căutatul Chivot al Legii. În secolul al V-lea, misionarii au jucat un rol-cheie în creșterea inițială a creștinismului în Etiopia.

Călugării au tradus Biblia și alte texte religioase din limba greacă, permițând localnicilor să învețe cât mai multe lucruri despre această religie. Pe măsură ce creștinismul a crescut, o serie de biserici și mănăstiri spectaculoase au fost construite în zone greu accesibile și în zilele noastre. Un bun exemplu este Abuna Yemata Guh din Tigray, din Etiopia de Nord. Această biserică din secolul al V-lea este așezată la 650 de metri altitudine. Pentru a ajunge la lăcașul de cult, pelerinii trebuie să aibă cunoștințe de alpinism, fiind nevoiți să se cațăre pe o margine îngustă fără vreun sistem modern de siguranță. Biserica a fost întemeiată de Abuna Yemata, unul dintre cei nouă misionari locali.

abuna-yemata-guh-46

abuna-yemata-guh-76

abuna-yemata-guh-86 abuna-yemata-guh-236 abuna-yemata-guh-212

Această mănăstire construită în secolul al VI-lea este situată pe partea de sus a muntelui Debre Damo. Singura modalitate de a ajunge la mănăstire este escaladarea unei stânci înalte de 50 de metri. Mănăstirea a fost înființată de un alt missionar, Abba Aragawi, și este cunoscută pentru colecția de manuscrise unice în lume.

debre-damo-16 debre-damo-22 abuna-yemata-guh-32 abuna-yemata-guh-52 tigray-church-22

Biserica ortodoxă etiopiană numără circa 45 de milioane credincioși, ceea ce reprezintă 60% din populația Etiopiei. Biserica mai este cunoscută și sub denumirea de Täwahedo, ceea ce în limba gî’îz înseamnă unitate.

sursa: http://www.amusingplanet.com/2017/12/ethiopias-churches-in-sky.html

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii