Noutăți

Mai ai acasă bancnote cu eclipsa de soare din 1999? Te poţi îmbogăţi! Iată cât valorează acum

Realitatea.ro: Eclipsa totală de soare care a avut loc pe 11 august 1999 a fost un fenomen extrem de mediatizat în România. Banca Naţională a României a emis atunci o bancnotă specială, cea de 2.000 de lei.

Bancnotă de 2.000 de lei a fost prima bancnotă cu polimeri emisă în România, dar şi în Europa. Această bancnotă a avut o viaţă scurtă, iar acum este la foarte mare căutare pe internet.

Colecţionarii sunt interesaţi să cumpere în special exemplarele care au seria 001A. Preţurile pentru o astfel de bancnotă sunt între 1000 şi 4000 de lei, în funcţie de serie, conform site-urilor de anunţuri:

 

preturi bancnota

Sursa: Realitatea.ro

Banca Națională a României deține cea mai mică bancnotă din lume

Este de mărimea unui timbru şi avea, la vremea când a fost folosită, o valoarea monetară extrem de mică: bancnota de 10 bani emisă la începutul anului 1917 de Ministerul de Finanţe al României este cea mai mică bancnotă din lume și ca mărime și ca valoare. (potrivit World Records Academy) Are dimensiunile de 27,5 x 38 de milimetri, colorată în verde şi portocaliu, are tiparit anul de emisie şi cuvântul „Romania“. Pe avers este imprimat chipul lui Ferdinand I al României, iar pe revers, stema României cu deviza regală „Nihil Sine Deo”.

În plin război mondial, în anul 1917, regele Ferdinand I a ordonat o emisiune monetară de urgență: tipărirea bancnotei de 10 bani. La vremea respectivă o găină costa 9 lei, iar 1 kilogram de pâine 50 de bani. Așadar noua bancnotă avea într-adevăr o valoare foarte mică și din acest motiv, tipărirea ei rămâne un paradox chiar și pentru specialiști, în primul rând datorită inflației prin care trecea România în anul 1917.

bancnota-10-bani-1917_212325

Citește mai mult: http://www.cunoastelumea.ro/banca-nationala-a-romaniei-detine-cea-mai-mica-bancnota-din-lume/


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

3 Comments on Mai ai acasă bancnote cu eclipsa de soare din 1999? Te poţi îmbogăţi! Iată cât valorează acum

  1. Articol de rahat, cine l-a scris nu are habar de numismatică! Dacă un tălâmb pune la vanzare o bancnotă cu 4000 lei, asta nu înseamnă că și costă atât! O astfel de bancnotă cu eclipsa se vânde la BNR , cu 3 lei (nouă , în folder și cu seria 001 A-deci din primele 1 milion !)

  2. Am si eu o astfel de bacnota, cu seria:004C0038303.cam cat valoreaza?

  3. Walter von Grappendorf // 1 februarie 2018 at 10:53 // Răspunde

    Am si eu una cu seria 005B1214525 , cine este interesat ?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii