Noutăți

Mafia comorilor dacice, protejată de poliţiştii de la poalele Sarmizegetusei Regia

Adevarul.ro: Vilele familiei poliţistului Florin Marc, şeful postului de poliţie din Orăştioara de Sus, au fost percheziţionate de procurori, care fac cercetări într-un dosar de braconaj arheologic şi corupţie. Mai multe locuri deţinute de familia acestuia au fost „periate” cu detectoarele de metale.

Mai multe percheziţii au avut loc, miercuri dimineaţă, într-un dosar privind traficarea unor bunuri arheologice sustrase din siturile fostelor cetăţi dacice din Munţii Orăştiei. Procurorii au descins şi la domiciliul şefului de post, Florin Marc, din Orăştioara de Sus, localitate situată la poalele Dealului Grădiştii, unde se află Sarmizegetusa Regia.

În urma percheziţiilor, poliţiştii au ridicat 4 dinari imperiali, 4 monede dacice şi un detector de metale neînregistrat. „Monedele identificate au o valoare patrimonială deosebită, fiind bunuri culturale naţionale istorice, fapt confirmat de Muzeul Naţional de Istorie. În cauză au fost puse în executare 15 mandate de aducere, iar în urma administrării probatoriului, faţă de 5 persoane a fost dispusă măsura controlului judiciar”, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

politie cetati dacice

„Din probatoriul administrat până în prezent a rezultat faptul că, în perioada 2013 – 2017, mai multe persoane din judeţul Hunedoara au derulat activităţi de braconaj arheologic în zona munţilor Orăştie (zona Sarmizegetusa Regia), fiind sprijiniţi şi protejaţi constant de către lucrători de poliţie din cadrul I.P.J. Hunedoara, prin neîndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle de serviciu sau prin transmiterea unor date/informaţii confidenţiale, de natura secretului profesional. Astfel, „căutătorii de comori naţionale” nu respectă legislaţia în domeniu, în sensul că utilizează detectoare de metale în zonele cu patrimoniu arheologic fără o autorizare prealabilă, iar pentru „protecţia” lor au atras lucrătorii de poliţie arondaţi zonei de cercetare, pe care i-au recompensat cu bunuri mobile şi/sau imobile”, a informat Ministerul Public.

*****

Cel mai mare tezaur de monede antice din aur, descoperit în ultimul secol în România, a rămas de negăsit la aproape două decenii de la data în care a căzut în mâinile traficanţilor. Darius Liviu Baci şi Mircea Mihăilă, cei doi căutători de comori norocoşi, s-au îmbogăţit de pe urma vânzării celor peste 30 de kilograme de aur în monede antice.

Citeste mai mult: adev.ro/omuxzj


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii