Noutăți

Măcel cumplit la Istambul, imediat după intrarea în noul an

  •  
  •  
  •  

Primele ore ale lui 2017 au fost îngrozitoare pentru sute de persoane din cel mai mare oraș al Turciei. La puțină vreme după miezul nopții, într-un club de noapte din Istambul au dat buzna atacatori îmbrăcați în costume de Moș Crăciun. Aceștia au deschis focul asupra oamenilor nevinovați care sărbătoreau Revelionul. Au fost uciși 39 de cetățeni și răniți mulți alții, după cum relatează „The New York Times”.

Dementul și nemilosul atac a fost lansat într-un nightclub numit „Reina”. La acel moment, localul era ticsit de oameni, cărora nici prin gând nu le-ar fi putut trece, atunci când au pășit acolo, ceea ce urma să se petreacă peste puțină vreme. Guvernatorul Vasip Sahin spune că atacatorii au deschis focul asupra forțelor de poliție mai înainte de a pătrunde în club, spre a săvârși cumplitul masacru.

Conform Romania LiberaClubul este unul cunoscut în lumea celebrităților.  Jurnaliștii britanici au scris că aici veneau clienți cum sunt Kevin Costner, Uma Thurman, Salma Hayek sau Sting

b

„O persoană l-a ucis mai întâi pe agentul de poliție din exterior și apoi a omorât un civil”, a spus guvernatorul. În interior a plouat cu gloanțe peste oamenii care, cu doar câteva clipe înainte, se bucurau de venirea noului an. Într-o lume aflată în plin proces de globalizare, în care oamenii, inclusiv români de-ai noștri, circulă pretutindeni, nimeni nu poate spune, în mod cinic: „a fost acolo, în Turcia, pe noi nu ne afectează prea mult”.

În vreme ce gândurile noastre de compasiune se îndreaptă către victime și familiile rămase în urma celor ale căror vieți s-au sfârșit atât de crunt, să nu pierdem niciodată din vedere că nu doar autorii direcți ai unor astfel de grozăvii trebuie să fie trași la răspundere, ci, în egală măsură, toți cei care i-au instigat și i-au sprijinit, direct și indirect.

c

Este iluzoriu să ne închipuim că aparatul de forță al vreunui stat, cu referire la forțele de ordine și serviciile secrete, ar putea fi prea eficient în prevenirea unor astfel de acte. Către ce fel de lume ne îndreptăm? Oare către una în care va trebui să ieșim din casă, până la piață, înarmați până în dinți?

S-ar putea… Asta dacă autoritățile ne vor permite să purtăm arme, să ne apărăm singuri. Deocamdată, devine din ce în ce mai evident că, în pofida desfășurărilor tot mai impresionante de forțe din stradă, statele nu pot să preîntâmpine ororile săvârșite în scop terorist.

Cum ne vom apăra? Cum va arăta viitorul?

d

Autor: Tomi Tohaneanu

Sursa continut si imagini: www.nytimes.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

1 Comment on Măcel cumplit la Istambul, imediat după intrarea în noul an

  1. Nu vi se pare ciudat, ca de la tentativa de lovitura de stat, in Turcia s-au inmultit atentatele teroriste? In 4-5 luni au avut atentate cat aveau inainte in 2-3 ani. Sa fie oare din cauza deraierii lui Erdogan, de la linia impusa de papusari?

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii