AIM radionica curs online

Noutăți

Lupul cu coamă sau Aguará Guazú – un animal neobișnuit care trăiește în America de Sud

Lupul cu Coamă sau Aguará Guazú cum este numit în limba Guarani, este cel mai mare canin din America de Sud. Felul în care arată ne duce cu gândul la o vulpe, însă nu este deloc așa, animalul fiind singura specie din genul Chrysocyon (“câinele de aur”). Mamiferul trăiește în Brazilia, Argentina, Bolivia și Peru. Este un animal nocturn și spre deosebire de alte specii de lupi, acesta este solitar. Chiar dacă masculul şi femela împart acelaşi teritoriu, sunt independenţi unul de celălalt, excepţie făcând desigur sezonul de împerechere. Vânează în special rozătoare mici și păsări, picioarele sale extrem de înalte făcându-l un foarte bun săritor; poate să sară și la înălțimi de 3 metri.

Lupul cu coamă cântărește în medie 23 de kg la maturitate, măsoară 90 de cm înălțime, are o lungime de 100 de cm și o coadă lungă de alți 45 cm. Urechile sale sunt mai mari decât ale lupilor care trăiesc în Europa, depășind 10 cm. Blana lupului poate fi de la maro-roșcat la portocaliu auriu cu pete negre. Lupul cu Coamă este de asemenea cunoscut pentru mirosul greu de suportat pe care-l lasă pentru a-și marca teritoriul, lucru pentru care a fost poreclit chiar și cu apelativul de „lupul sconcs”.

În general, lupul cu coamă este timid, deci nu reprezintă o amenințare directă pentru om. Nu atacă animalele de curte și nici nu a fost îmblânzit vreodată, spre deosebire de alte exemple pe care le avem în rândul lupilor. Habitatul său este amenințat de defrișările necontrolate și de poluarea tot mai mare din America de Sud. Specia trăiește în mai multe zone protejate, inclusiv parcurile naționale Caraça și Emas din Brazilia.

ludafaf lupul-cu-coama2 lupul-cu-coama

animal44

sursa: arkive.org

sursa: en.wikipedia.org

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii