Noutăți

Lupta energică a podgorenilor din Chablis (Franța) cu vremea capricioasă și temperaturile negative, pentru a-și proteja viile. IMAGINI SPECTACULOASE

Valul de frig care s-a abătut asupra Europei zilele trecute pare să confirme scepticismul unora dintre oamenii de știință în legătură cu încălzirea globală. Totodată, nu trebuie să fii agricultor pentru a-ți da seama că temperaturile negative apărute în a doua jumătate a lunii lui Prier vor dăuna multora dintre culturile din câmp, viilor sau pomilor fructiferi. Unii dintre agricultori s-au resemnat, acceptând pierderile. Alții au reacționat, energic!

c

Confruntați cu această situație atipică de îngheț, survenită în plină primăvară și cu temperaturile nocturne de până la -7° Celsius, proprietarii de plantații viticole din țara lui Voltaire nu s-au resemnat, n-au stat cu mâinile în sân, cum s-ar zice pe meleagurile noastre. Ei au făcut din noapte zi (la propriu), aprinzând mii de torțe pentru… a alunga frigul.

a

Metoda francezilor se pare că este una validată de timp, cunoscută și în România. De altfel, timpul este cel care va arăta dacă munca podgorenilor din Chablis a dat roade, dacă producția din acest an a fost salvată. Imaginile ce reprezintă lupta lor cu neprevăzutul naturii sunt admirabile, spectaculoase iar acum ele fac înconjurul lumii!

d

g

b

e

f

Autor: Tomi Tohaneanu

Foto: Facebook


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Lupta energică a podgorenilor din Chablis (Franța) cu vremea capricioasă și temperaturile negative, pentru a-și proteja viile. IMAGINI SPECTACULOASE

  1. În fotografii se văd şi aspersoarele mergând, a doua metodă folosită de fermieri pentru a proteja plantele: stropirea, cu puţin timp înaintea îngheţului:

    „Pentru a preveni efectul negativ al acestor temperaturi asupra florilor, în prezent se cunosc metode directe şi metode indirecte. Dintre metodele directe se aplică pe scară largă metoda fumigaţiei, încălzirea aerului din livadă, metoda ventilării aerului şi mărirea umidităţii aerului.(…)
    Mărirea umidităţii aerului pentru combaterea îngheţurilor nocturne cu ajutorul aspersoarelor care pulverizând apa în atmosferă ridică temperatura aerului cu 2-4°C. Irigaţia prin aspersiune se declanşează cu câteva minute înainte de apariţia îngheţului (la avertizarea Institutului meteo¬rologic). Stratul de gheaţă, care se va forma pe ramuri, devine un strat izolator, care împiedică răcirea ramurilor, menţinând în acelaşi timp la exterior temperatura foarte apropiată de 0°C.”

    http://www.agrias.ro/2011/03/metode-de-protectie-contra-ingheturilor-tardive-de-primavara-a-pomilor-fructiferi/

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii