Noutăți

Lunea Neagră: Neobișnuita furtună care a oprit Războiul de 100 de ani dintre Anglia și Franța. A ucis mai mult de 1000 de soldați și peste 6000 de cai

  •  
  •  
  •  

În a doua zi de Paști din anul 1360, într-o luni, o furtună extrem de puternică și neobișnuită s-a abătut peste locurile de campare ale trupelor engleze care se pregăteau să lupte cu francezii, în timpul războiului de o sută de ani. Atât de brutală a fost furtuna încât peste 1000 de oameni și 6.000 de cai și-au pierdut viața în acea noapte. Convins că a fost un semn de la Dumnezeu, regele Edward a grăbit semnarea tratatului de pace cu francezii, marcând sfârșitul primei faze a războiului de o sută de ani.

Regele Edward era convins că furtuna era un semn de la Dumnezeu, iar în timpul culminant al intemperiilor, acesta a coborât de pe calul său, a îngenunchiat, recitând un jurământ de pace în direcția Catedralei Chartres din Franța.

Edward-on-the-battlefield-black-monday

Tratatul de pace a fost semnat la data de 8 mai 1360, iar englezii au acceptat să renunțe la pretenția lor la tronul Franței, în schimbul suveranității asupra zonelor întinse de pământ din nord. De asemenea, francezii au plătit o sumă substanțială pentru eliberarea regelui lor, Ioan al II-lea, care a fost ținut captiv în Anglia. Acordul a marcat sfârșitul primei faze a războiului de o sută de ani.

battles-of-the-Hundred-Years-War

Dar nu a fost o pace durabilă. Nouă ani mai târziu, războiul a izbucnit din nou când regele Franței îl acuză pe Edward că nu onorează tratatul. Ultima fază a războiului de o sută de ani s-a încheiat definitiv în anul 1453. În timp ce furtuna din Lunea Neagră a condus la o pace temporară după decenii de război, rezultatul a fost unul devastator – aceasta a provocat mai multe pierderi militare Angliei decât oricare dintre bătăliile care au avut loc în timpul războiului.

sursa:http://www.ancient-origins.net/history/black-monday-deadly-14th-century-hailstorm-killed-over-1000-soldiers-and-6000-horses-008507?nopaging=1

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii