Noutăți

Lumina lichidă, superfluidul care va revoluționa tehnologia în viitor…

În premieră, fizicienii de la Institutul de Nanotehnologie din Italia au reușit să obțină “lumina lichidă” la temperatura camerei. Această stare a luminii este de fapt un superfluid care are zero frecare și vâscozitate. Condițiile de stare Bose-Einstein sunt interesante pentru fizicieni, deoarece în această stare regulile trec de la fizica “obișnuită” la cea cuantică, iar materia începe să aibă proprietăți de undă. Se formează la temperaturi apropiate de zero absolut și exista pentru doar câteva fracțiuni de secundă.

Însă, în acest studiu, cercetătorii au reușit să ajungă la condiția Bose-Einstein direct la temperatura camerei prin folosirea unui amestec ciudat de lumină și materie. Particulele acestea poartă denumirea de polaritoni și necesită echipamente serioase și inginerie la scară nano.

“Observarea extraordinară în lucrarea noastră este că am demonstrat că superfluiditatea poate apărea, de asemenea, la temperatura camerei, în condiții ambientale, folosind particule ușoare numite polaritoni”, declară cercetătorul principal al descoperirii, dr. Daniele Sanvitto, de la CNR NANOTEC, Institutul de Nanotehnologie din Italia.

Oamenii de știință au întins un strat de molecule organice între două oglinzi ultra-reflectorizante și au “suflat” un impuls laser de 35 de femtozecunde (1 femtosecundă reprezintă un cvadrilioan de secundă).

Această descoperire este un nou pas spre noi studii în domeniul hidrodinamicii cuantice dar și spre crearea de noi gadgeturi cu ajutorul polaritonilor produși la temperatura camerei, precum ar fi materialele super-conductive pentru LED-uri, panouri solare și lasere.

sursa: sciencealert.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii