AIM radionica curs online

Noutăți

Lumea subacvatică a imperiului Maya. Cel mai mare sistem de peșteri subacvatice din lume (347 km) a fost descoperit recent în Mexic. Video

După 10 luni de explorare intensivă, scafandrii au descoperit în Mexic cel mai mare sistem de peșteri subacvatice din lume. Acestea se întind pe o distanță de 347 kilometri, iar labirintul ramificat și scufundat promite descoperiri arheologice importante care ar putea dezvălui multe dintre secretele pierdute ale civilizației Maya.

“Această peșteră imensă reprezintă cel mai important sit arheologic scufundat din lume. Am găsit multe indicii care arată faptul că primii oameni care au intrat în această lume subacvatică au fost cei din cultura Maya”, spune arheologul Guillermo de Anda de la Institutul Național de Antropologie și Istorie din Mexic. De Anda conduce proiectul Maya Aquifer (GAM), în cadrul căruia, de mai bine de zece ani, s-au explorat și cercetatat peșterile subacvatice din statul mexican Quintana Roo, Peninsula Yucatan. Regiunea găzduiește un sistem uimitor de 358 de peșteri, străbătute de aproximativ 1400 de kilometri de tuneluri de apă dulce.

Numit sistemul Sac Actun, pasajul gigantic descoperit săptămâna trecută este atât de mare încât inițial s-a crezut că sunt două sisteme de peșteri diferite. Sac Actun este acum cea mai mare peșteră subacvatică cunoscută din lume, învingând fostul lider, peștera Ox Bel Ha System din Quintana Roo, care se întinde pe 270 de kilometri. Bineînțeles, fiind descoperit recent, investigațiile sunt de abia la început, însă arheologii sunt încrezători după primele intrări în aceste tuneluri, găsind deja mai mult de 100 de artefacte care au aparținut mayașilor.

835-mexico-sac-actun-cave-3 835-mexico-sac-actun-cave-2 835-mexico-sac-actun-cave-1

sursa: http://www.sciencealert.com/world-s-largest-flooded-cave-discovered-under-mexico-yucatan-sac-actun

traducere și adaptare: Radu Ungureanu

 


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii