Noutăți

Lumea dispărută din Amazonia: s-au descoperit foste așezări fortificate, misterioase geoglife, urme ale unei numeroase populații pre-columbiene!

Despre unele zone ale îndepărtatei Amazonii s-a crezut, multă vreme, că nu ar fi fost niciodată locuite sau că ar fi fost slab populate. Zonele la care ne referim se află în partea de sud a Amazoniei. Acolo, arheologii au identificat circa 1500 de vechi așezări, dintre care unele fortificate, în care au trăit, cândva, mai mult de un milion de oameni.

Prin analiza artefactelor excavate, cercetătorii au constatat că o întindere de 1800 de km din sudul Amazoniei a fost locuită, neîntrerupt, din anul 1250 și până în jurul anului 1500.  Se pare că, ulterior, populatia numeroasă care locuia pe acele meleaguri s-ar fi împuținat cu repeziciune, probabil din cauza migrației și a ravagiilor pe care le produceau bolile aduse din Lumea Veche de către coloniști. Totuși, e greu de spus unde au dispărut atâția băștinași.

amazonienii

Amazonia

Descoperirile ce dovedesc existența unui număr mare de așezări umane și a unei populații numeroase în sudul Amazoniei au o importanță majoră, de vreme ce anterior se credea că acest teritoriu, ocupat astăzi de către vegetația tropicală, nu a fost ocupat și nici nu a fost folosit pentru agricultură, cu secole în urmă. După anul 1500 populația băștinașă a intrat într-un accentuat declin.

Pe lângă urmele unor așezări fortificate, arheologii de la Universitatea Exeter au descoperit, în zonă, și misterioase geoglife. Aceste desene realizate la nivelul solului au formă pătrată, hexagonală sau circulară și o semnificație deocamdată misterioasă.

Urmele civilizației precolumbiene din Pădurea Amazoniană au fost descoperite în statul brazilian Mato Groso. Între 1250 și 1500 populația umană a crescut în cele mai multe regiuni din bazinul Amazonului.  Acești oameni cultivau pământul, pentru a obține produsele necesare unei populații aflate în creștere. Cea mai mare parte a bazinului Amazonului este necercetată arheologic. Așa că viitoarele cercetări ne-ar putea oferi surprize majore.

geoglife

amazonieni

Adevărul este că de la primii europeni care au călătorit de-a lungul țărmurilor Amazonului au rămas mărturii în care erau descrise orașe și drumuri, construite de către civilizațiile precolumbiene. Însă ele au fost tratate, secole la rând, drept simple fantezii. Multă vreme, s-a considerat că bazinul Amazonului a fost o zonă predominant sălbatică, slab populată, anterior venirii europenilor. Recentele descoperiri indică, însă, că în bazinul Amazonului ar fi trăit, cândva, anterior venirii coloniștilor din Lumea Veche, o numeroasă populație băștinașă, însumând circa 10 milioane de oameni.

fosta asezare

A fost examinat bazinul râului Tapajos (Brazilia), la 2000 km de gura de vărsare a Amazonului. Pe baza imaginilor din satelit au fost identificate 81 de situri pre-columbiene, incluzând așezări fortificate și drumuri. Cel mai mare sit se întinde pe o suprafață de 20 ha. Din păcate, constructorii acestora, în majoritatea lor, și-au părăsit locurile de baștină, cu secole în urmă.

Într-un singur loc băștinașii găsiți la fața locului păreau să fie descendenții celor care au construit structurile ce datează din perioada pre-columbiană. Practicile agricole ale civilizațiilor pre-columbiene aveau un oarecare impact asupra mediului, însă erau departe de a fi tot atât de distructive precum cele utilizate în agricultura modernă. Fostele zone locuite din Amazonia se remarcă și azi printr-un număr mai mare al pomilor fructiferi.

urme

harta

imagine

Surse: www.newscientist.com, www.dailymail.co.uk, www.archaeology.org

Autor: Tomi Tohaneanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Lumea dispărută din Amazonia: s-au descoperit foste așezări fortificate, misterioase geoglife, urme ale unei numeroase populații pre-columbiene!

  1. Daca vreti sa aflati unde si cand au diparut baietii si fetele aferente care au produs chestiile astea, uitati-va pe discovery channel si pe national geografic, ca va spun ei, ca ei stiu d-aatea (eventual si pe digi gen de mai sus)! Sigur e asa! Absolut! Deci… Dupa care, de luni pana vineri, “capu’ la fund”.

    Sau, cel mai bine si mai bine, mergeti direct la mol, la un film sau ceva! Da-le *reacu da santuri! Trebe mie santuri.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii