Noutăți

Lumânare pascală

  •  
  •  
  •  

O lumânare pascală este o lumânare mare, albă, utilizată în liturghii în creștinismul occidental (și anume, Biserica Romano-Catolică, Împărtășania Anglicană, bisericile luterane și metodiste, printre altele).

O nouă lumânare pascală este binecuvântată și aprinsă în fiecare an la Paște și este folosită pe tot parcursul sezonului pascal, care este în timpul Paștelui și apoi pe tot parcursul anului, cu ocazii speciale, cum ar fi botezurile și înmormântările.

Echivalentul lumânării pascale din Biserica Ortodoxă de Vest este trikirionul pascal, care diferă atât în stil, cât și în utilizare.

Termenul pascal provine din cuvântul latin Pascha, care a venit din cuvântul ebraic Pesach, care în ebraică înseamnă „Paște” și se referă la misterul pascal al mântuirii. Uneori este denumită „lumânarea de Paște” sau „lumânarea lui Hristos”.

În Biserica medievală, lumânările pascale au atins adesea o dimensiune uimitoare. Se spune că lumânarea pascală a Catedralei din Salisbury avea o înălțime de 11 metri.

Astăzi, în Statele Unite și Europa de Sud (de exemplu, Italia și Franța), lumânarea are aproximativ 10 centimetri în diametru și 90 – 120 centimetri înălțime; în Europa de Nord lumânarea tinde să fie mai mică în înălțime 50 până la 60 centimetri și mai largă în diametru 8 până la 13 centimetri, notează wikipedia.

În bisericile ortodoxe orientale și catolice bizantine, nu există o corespondență directă cu lumânarea pascală occidentală.

Cu toate acestea, de-a lungul Săptămânii Luminoase, preotul poartă o cruce și trikirion pascal la toate slujbele, mai ales atunci când se cenzurează, în timpul Micii Intrări sau când dă salutul pascal.

Trikirionul constă din trei lumânări aprinse într-un sfeșnic, pe care preotul le poartă în mâna stângă. În tradiția slavă, cele trei lumânări pot fi albe sau culori diferite: verde, roșu, albastru.

Diaconul poartă, de asemenea, o lumânare pascală specială, care este o singură lumânare mare ori de câte ori conduce o ektenie (litanie) sau cense.

În unele tradiții, baza lumânării poate fi scufundată ritual în fontul de botez înainte de a continua cu restul slujbei. Această lumânare este în mod tradițional cea din care sunt luate toate celelalte lumini pentru Slujba de Paști.


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii