Noutăți

“Lucian Boia falsifică istoria!” – o spune Academicianul Ioan Aurel-Pop

 •  
 •  
 •  

Academicianul Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității “Babeș-Bolyai”(UBB) din Cluj Napoca, a comentat afirmațiile făcute de profesorul Lucian Boia în cartea sa “Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări” (Humanitas, 2014), cum că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea înfăptuită la 1918.

La pagina 81 a cărții apărute anul trecut, Lucian Boia scrie: „Până la urmă, doreau sau nu unirea cu România? Să zicem că da, dar nu mai mult decât își doreau rămânerea în interiorul unei monarhii habsburgice reformate. Unirea cu România aparținea unei istorii virtuale, unui viitor posibil, dar încă nelămurit. În plan concret, mișcarea națională a românilor din Transilvania nu a acționat în sensul unirii cu România, ci strict, mai întâi, în vederea restaurării autonomiei Transilvaniei, apoi a obținerii deplinei egalități de drepturi în interiorul Ungariei”.

“Ideea năstrușnică despre faptul că românii ardeleni nu ar fi dorit Unirea a fost reiterată recent numai de istoricul bucureștean Lucian Boia, care confundă intenționat partea cu întregul, transformă minoritatea în majoritate și face din anumite voci izolate opinie publică”, a spus Ioan Aurel Pop într-un interviu din Adevărul.

Academicianul susține că Lucian Boia falsifică istoria, din dorința de câștig facil.

“Îi reproșez faptul că din dorința de câștig facil, de simpatie din partea unui public neavizat, el falsifică istoria, datele istorice. Pleacă de la niște argumente care sunt în inferioritate, ca număr, nu pot demonstra voința majorității, cu alte cuvinte, culege argumente pro domo. Iar în istorie poți să găsești argumente pentru orice idee, însă dacă generalizezi falsifici prin metodă proastă. Metodele istoricului sunt verificate, ele trebuie aplicate. El a și declarat că nu aplică metodele istorice pentru că ar fi depășite”, declară rectorul clujean.

Mai mult, Lucian Boia este acuzat de incompetență.“Nu știe să citească un document în latină, slavonă, greacă. Toată expertiza lui istorică vine din sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea. Nu e un istoric al timpurilor de demult, preia de la unii și de la alții”, conchide Pop.

Citeste articolul integral aici: ActiveNews

Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


 •  
 •  
 •  

13 Comments on “Lucian Boia falsifică istoria!” – o spune Academicianul Ioan Aurel-Pop

 1. Boia ăsta, este un caz interesant de om bătrân, sclerozat și ”desfrânară intelectuală”. Face de rușine comunitatea istoricilor din România.

 2. muscelean ctin Oradea // 18 decembrie 2015 at 11:20 // Răspunde

  Nota …mișcarea națională a românilor din Transilvania nu a acționat în sensul unirii cu România,
  Raspuns fara umbre…
  Intreaba-i astazi si te lamuresti…ce vor ACUMA romanii din TRANSILVANIA.

  Poate afla cineva …cam citi transilvaneni au obtinut cetatenia statului maghiar

  • cati bozgori sant in T
   ransilvania……cam atatia au si cetatenie maghiara

  • @ muscelean din Oradea
   Romanii din Transilvania vor doar un trai mai bun alaturi de restul Romaniei. Chestia asta cu ardelenii care se vor separati, este falsa. Poate in randul comunitatii maghiare, dar nu a romanilor. Si eu sunt ardelean, dar inca n-am auzit pe nimeni in jurul meu care si-ar dori altceva.

  • Nu este de prima datá falsificarea istoriei Rom.

 3. Multi osen au cumparato ca pot merge mai usor in Canada si SUA.Si unguri erau bucurosi ca suna bine in statistici

 4. Si eu am avut un coleg maghiar la liceu, si-a facut dubla cetatenie dar nu pentru ca vrea autonomia Transilvaniei. Cand le e mai bine zic ca-s din Romania, cand le e mai bine zic ca-s din Ungaria, cam aia e treaba.

 5. staicu floriana // 18 decembrie 2015 at 17:49 // Răspunde

  Lucian Boia nu stie sa citeasca in slavona,latina si greaca dar isi da cu parerea! Lucian Boia gandeste ca romanii transilvaneni nu ar fi dorit sa se uneasca cu tara !! Dar cu cine? Cu austro-ungarii care i-au masacrat de la Gelu si Menumorut si pana la 1918. Asa d-le istoric nestiutor ,Lucian Boia? Nu doreau sa se uneasca cu fratii lor ci cu asupritorii. D-le! Mai era un ridicol care-si dadea cu pareea privind latinitatea limbii romane .Daca dati o cautare pe google si scrieti ,,istorici ridicoli,, va aparea si numele domniei voastre! ha!

 6. Dl Boia livrează truisme cum ca “viitorul este posibil dar încă nelămurit”. Un psiholog ne-ar spune ca vorbește despre sine, despre disonanțelor d-lui de zi cu zi, despre, posibil, o frustrare ca n-a lăsat vre-o opera. Am trei întrebări simple pentru “Dl istoric”: credeți ca românii sunt urmașii dacilor? Credeți ca muntenii, moldovenii, ardelenii sunt același neam, români? Sunteți român?

 7. Ovidiu Manoilescu // 29 decembrie 2015 at 9:49 // Răspunde

  Domnii Lucian Boia si Ioan Aurel Pop sunt cei mai cunoscuți istorici contemporani. Discutiile contradictorii dintre cei doi nu se pot, nicodată, opri. Ele fac parte din strategiile lor se marketing. Pana la urma, daca nu ar exista aceste discuții, cum s-ar face cunoscuți publicului neinitiat?
  🙂

 8. Trist, foarte trist…

 9. Ma bucur ca in sfarsit o personalitate de cultura de anvergura domnului Ioan Aurel Pop ii da replica acestui istoriograf de ape tulburi numit istoric…

 10. nu e nevoie sa stii slavona, latina si greaca veche ca sa intelegi documente de la finele sec.XIX! in rest, chiar uita dl. Pop ca in noiembrie 1918 Ciceo Pop si ministrul Jaszi negociau conditiile ramanerii Transilvaniei in componenta Ungariei, si doar masacrul de la Belis a stopat negocierile? Istoria nu se invata din poezii patriotice, ci rece si sec.

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii