Noutăți

Londra și Arizona sunt legate… printr-un pod! Povestea surprinzătoare a podului care a fost clădit în Anglia secolului XIX, dar acum se află în sud-vestul SUA

  •  
  •  
  •  

La sfârșitul anilor ′60 din secolul trecut, Lake Havasu City era o localitate neînsemnată din Arizona și avea sub 4000 de locuitori. Spre a face localitatea mai atrăgătoare din punct de vedere turistic și a impulsiona dezvoltarea economiei locale, un industriaș a găsit o soluție inedită. Ce avea să facă el nu s-a mai văzut în lume… Poate că sunt șanse mai mari ca omul să calce din nou pe Lună în următorul deceniu, decât să se mai repete curând ce s-a petrecut atunci. Citiți în continuare și vă minunați!

London Bridge a scăpat nevătămat din bombardamentele germane ale Celui de-al Doilea Război Mondial, dar prin faptul că unii dintre pilonii săi se scufundau cu un inci la fiecare opt ani, precum și din pricină că, în ciuda lățimii sale considerabile, podul nu mai făcea față traficului auto intens, autoritățile londoneze au luat decizia de a construi un alt pod, mai mare.

Se spune că spiritele înalte se întâlnesc, la un moment dat. La fel și ideile ciudate! Un consilier municipal londonez a venit cu ideea ca vechiul pod să fie vândut, după demolare, în vreme ce industriașul american Robert McCulloch a fost încântat să afle că se intenționa o scoatere la mezat a podului construit peste Tamisa în prima jumătate a secolului XIX. Își dorea să-l cumpere.

p-3

Imagine din Londra

Numele de Podul Londrei (London Bridge) a fost purtat de mai multe construcții, dintre care una a rezistat aproape șase veacuri. Podul de granit pe care municipalitatea londoneză l-a scos la licitație în anii ′60 n-avea decât 130 de ani, destul ca să le pară interesant americanilor. Și nu se poate spune că n-avea o istorie a sa. Însă nimic nu se compara cu ceea ce avea să urmeze.

Cu sau fără vânzare, englezii tot trebuiau să se debaraseze de vechiul pod, operațiune care care i-ar fi costat 1,2 milioane de dolari. Aflând acest lucru, industriașul McCulloch i-a momit cu o sumă de peste 2,4 milioane de dolari. Așa a devenit prosperul afacerist american proprietarul unui pod… demolabil.

p-4Imagine din Londra

Începea partea cea mai grea. Uriașa construcție urma să fie dezasamblată cu grijă și transportată mii de kilometri, peste ocean. Muncitorii au fost organizați în mod exemplar. Nu era o demolare, ci o demontare. Fiecare bloc de granit a primit un marcaj, în scopul facilitării reasamblării.

Blocurile de granit au fost așezate în containere, încărcate în burțile voluminoase ale cargoboturilor și au refăcut drumul parcurs de către exploratorii europeni ai Lumii Noi, cu secole în urmă. De îndată ce piesele componente ale podului londonez erau aduse, prin Canalul Panama, la Long Beach, în California, zeci de camioane le preluau și le cărau în locul noului amplasament, lângă Lacul Havasu. Avea să se petreacă o ciudată simbioză. Un orășel neînsemnat și amorțit urma să fie revitalizat de către un pod salvat în ultima clipă de la pieire.

p-1

London Bridge – Lake Havasu City

Pentru a exista certitudinea că podul va fi rezistent, funcțional, a fost turnată întâi și întâi o structură de rezistență din beton, care apoi a fost îmbrăcată cu blocurile de granit aduse taman din Londra. Piese care însumau zece mii de tone! După o muncă de trei ani și o cheltuială de 7 milioane de dolari, Lake Havasu City s-a ales cu… Podul Londrei, ce traversează un canal construit în mod special.

În octombrie 1971, podul londonez din Arizona a fost inaugurat. Momentul a fost marcat printr-o ceremonie fastuoasă. McCulloch a pus la bătaie (că avea de unde) sume impresionante, astfel că de la spectacolul de inaugurare n-au lipsit baloanele cu aer cald, avioanele, parașutiștii, focurile de artificii și nici celebritățile vremii.

Gurile rele spuneau că bogătașul american a fost păcălit la încheierea contractului, spunându-i-se că urmează să achiziționeze un și mai cunoscut pod londonez, adică Tower Bridge. Lucru neadevărat, americanul a știut tot timpul pe ce dă banii. Mai mult, strategia sa a dat roade, însemnând o promovare reușită a orășelului!

p-5

London Bridge – Lake Havasu City

Turismul a luat amploare și, odată cu el, populația orașului și prosperitatea sa au sporit. În 1974, podul „emigrant” atrăgea 2.000.000 de vizitatori. Lake Havasu City, o comunitate ce a pornit de la zero în secolul XX, are acum peste 50.000 de locuitori, turismul merge strună iar Podul Londrei își trăiește cea de-a doua viață în Lumea Nouă.

Aceasta e povestea singurului pod din lume care a traversat oceanul, pornind din Marea Britanie și ajungând până în SUA!

p

Autor: Tomi Tohăneanu

Sursă informații: www.history.com, wikipedia.org

Surse imagini: www.history.com, www.imagekind.com, www.victorianlondon.org, www.londonbridgeresort.com


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii