Noutăți

Locurile de muncă ale oamenilor, amenințate de roboți! Ce se va petrece în 30 de ani?

Mai mult de jumătate din rasa umană ar putea fi șomeră în urmatorii 30 de ani, în conformitate cu Moshe Vardi de la Universitatea Rice din Houston, Texas (SUA). Locurile vacante de muncă sunt deja ocupate de mașini, iar in viitor se prevăd și mai multe mașini, mai mulți roboți care să înlocuiască munca depusă de om.

“Ne apropiem de un moment în care mașinile vor fi în măsură să depășească omul la aproape orice sarcină” a spus profesorul Vardi la reuniunea anuală a Asociației Americane pentru Progresul Științei (AAAS). “Eu cred că societatea are nevoie să se confrunte cu această întrebare înainte de a fi prea târziu. Dacă mașinile sunt capabile de a face aproape orice, atunci ce-i va rămâne omului de făcut?”

isola-robotizzata-presso-piegatura4-b
Predicția lui sumbră vine la doar un an după ce Stephen Hawking a spus ca inteligență artificială “ar putea însemna sfârșitul rasei umane”. Profesorul Vardi a meditat asupra a ceea ce viața omului poate fi în anul 2050. “Eu nu găsesc acest lucru un viitor promițător. Eu cred că munca este esențială pentru bunăstarea omului”. El a avertizat că “omenirea este pe cale să se confrunte cu cea mai mare provocare de până acum”, pentru că deja rata globală de șomaj este mai mare de 50 la sută. “Trebuie să facem față aceastei provocări.”

Cuvintele sale au venit ca răspuns la cifrele relevante, la numărul de roboți comandați și livrați în America de Nord, o rată record atinsă anul trecut. Se estimează că există 260.000 de roboți care lucrează în fabricile de pe continentul american și există teama că roboții fură locurile de muncă umane.

Caught_Coding_(9690512888)
Potrivit Asociației Industriei de Robotică (RIA), companiile din America de Nord au comandat 31,464 roboți, evaluați la suma de 1,8 miliarde de dolari în 2015. Acest lucru a marcat o creștere de 14 la sută în ce privește numărul de roboți muncitori în astfel de unități.

Estimările din ultimii cinci ani ale Forumului Economic Mondial (WEF), reclamă o pierdere totală de 7.1 milioane de locuri de muncă, pierdere compensată de o creștere de doar 2 milioane de noi poziții. Acest lucru înseamnă, pentru 15 țări, o pierdere netă de 5.1 milioane de locuri de muncă în următorii cinci ani.

Pentru trei locuri de muncă pierdute de bărbați, se va recupera doar unul. La femei situația este și mai gravă: la cinci locuri de muncă pierdute, doar unul poate fi recuperat.

Prezentarea profesorului Moshe Vardi a fost intitulată “Înteligența, roboții și impactul lor asupra societății”.

asimoUPPA1112_468x418
Traducere și adaptare Mădălina Corina Diaconu

Surse: dailymail.co.uk, American Association for the Advancement of Science (AAAS)


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

1 Comment on Locurile de muncă ale oamenilor, amenințate de roboți! Ce se va petrece în 30 de ani?

  1. ,,Noi sisteme genereaza noi probleme”(murphy) :))

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii