Noutăți

Locul unde cerul se întâlneşte cu Pământul – Salar de Uyuni – Bolivia

În Bolivia există o câmpie de sare cu o arie de 10.000 de kilometri pătraţi, considerată a fi cel mai plat loc de pe Pământ. Ca o comparaţie, Municipiul Bucureşti are doar 228,0 km pătraţi. Mai mult decât atât, înălţimea Salar de Uyuni variază cu mai puţin de un metru pe întreaga suprafaţa, şi s-a format după ce un lac enorm, numit Minchin, s-a evaporat treptat în ultimii 20 000 de mii de ani.

“Deşertul alb” este situat în provinciile Potosi şi Oruro din sud-vestul Boliviei, lăngă creasta Anzilor,  la o altitudine de 3656 m deasupra nivelului mării. În prezent, zona este folosită de agenţiile spaţiale pentru calibrarea sateliţilor.

Trei sferturi din an, zona nu primeşte decât extrem de puţine precipitaţii, fiind practic lipsită total de viaţă. Stratul de sare are o grosime ce variază între 2 şi 20 de metri.

Salar de Uyuni are în centru mai multe “insule”, vărfurile unor vechi vulcani, dar ce este şi mai fascinant, acestea sunt acoperite de corali fosilizaţi cu urme de viaţă marină vechi de mii de ani.

20-jpg

Sursa: http://www.huffingtonpost.com/2013/09/24/bolivia-salt-flat_n_3983573.html

Traducerea și adaptarea: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

2 Comments on Locul unde cerul se întâlneşte cu Pământul – Salar de Uyuni – Bolivia

  1. „Salarul se poate vizita numai în sezonul sec, sezonul ploilor acoperindu-l cu câtiva centimetri de apà atât de sàratà încât distruge orice. Rareori câte un 4×4 total ambalat în plastic se aventureazà sfidând aceastà agresiune, dar spectacolul trebuie sà fie feeric, poti practic sà mergi pe apà devenità o oglindà absolut perfectà…”
    „Ochelarii de soare sunt obligatorii…Sarea fiind suprafata cea mai reflectorizantà existentà, atacà în mod iremediabil retina. Se pare cà stràlucirea salarului de uyuni este vizibilà de pe Lunà…”

    http://poraquiporalla.com/Pages/r_2008_10_25_bolivia2a.html

  2. victoria minea // 16 iulie 2015 at 14:00 // Răspunde

    multulim pentru aceste articole interesante, multumim ca existati!Sa dea Dumnezeu sa existati mai multi!

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii