Noutăți

Locul cu cele mai multe fulgere și trăsnete de pe pământ

Într-o noapte bună, cu o ploaie zdravănă, un lac din Venezuela poate găzdui mii de trăsnete pe oră.

Fenomenul este cunoscut sub denumireaBeacon of Maracaibo”, fulgerele Catatumbo, sau “furtuna veșnică“. Ultima denumire ar putea fi o mică exagerare, dar în locul în care râul Catatumbo întânește lacul Maracaibo există o medie de 260 de zile de furtună pe an.

Aici cerul de noapte este iluminat în mod regulat timp de nouă ore cu mii deflash-uri” de energie electrică produsă în mod natural.

În Africa Centrală, Congo este cunoscută drept capitala mondială a furtunii! Satul monta Kifuka, cu 158 fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an, a fost considerat a fi cel mai electrificat loc de pe Pământ. Dar acest lucru a durat până când s-au analizat în detaliu și alte locuri.

1425_700x

În 2014, cifrele oficiale de la NASA au arătat că Valea Brahmaputra din estul Indiei a avut cea mai mare rată de fulgere pe lună, între aprilie și mai, când activitatea furtunilor devine din ce în ce mai activă inaintea musonului anual.

brahmaputra-river-side-images-photos-511a2c84e4b015f836877153Valea râului Brahmaputra

Dar Lacul Maracaibo în Venezuela,  a câștigat un loc în Cartea Recordurilor Mondiale pentru cea mai mare concentrație de fulgere“, cu 250 de fulgere pe kilometru pătrat în fiecare an. Furtunile dinaintea lunilor ianuarie și februarie, luni secetoase, sunt cele mai spectaculoase, urmate apoi de cele din perioada de vârf a sezonului umed, în jurul lunii octombrie. În această perioadă a anului, se pot vedea o medie de 28 de lumini de trăsnet în fiecare minut.

maracaibo-lightning-03Lacul Maracaibo în Venezuela

trducere și adaptare: Mădălina Corina Diaconu

sursa: bbc.com


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii