Noutăți

Locuitorii apelor. Viața incredibilă a celor 250.000 de rezidenți din Makoko, Nigeria

  •  
  •  
  •  

Makoko este o lagună aflată la marginea Oceanului Atlantic, la o aruncătură de băț de clădirile moderne care alcătuiesc orașul Lagos, cea mai mare așezare urbană din Nigeria și principalul centru comercial și industrial al acestui stat. În această mahala, care se întinde pe o lungime de 10 km trăiesc, conform estimărilor, între 150.000 la 250.000 de oameni. Condițiile de trai de aici sunt cu mult sub nivelul de subzistență. Viața aici are un alt curs, oamenii fiind zilnic la mâna apelor.

Casele sunt construite din lemn de esență tare, susținute de stâlpi de lemn. În fiecare casă, care nu are mai mult de 20 mp2 , locuiesc în medie între 6 și 10 suflete. Localnicii au inclusiv o școală și un mic lăcaș de cult construit pe acest sistem de stâlpi de susținere, iar singurul mijloc de transport care poate fi utilizat aici este barca.

makoko-10[6] makoko-14[9] makoko-4[5] makoko-5[5] makoko-6[5]

De decenii bune locuitorii din Makoko nu au acces la infrastructura de bază, precum apa potabilă sau energia electrică, asta ca să nu mai vorbim de un sistem de gestionare a deșeurilor sau alte lucruri indispensabile și de neconceput pentru majoritatea oamenilor din țările mai dezvoltate. Singura modalitate de a obține apă potabilă este de a o cumpăra de la comercianții care o aduc din oraș sau de a aștepta rația lunară distribuită în mod gratuit de către autoritățile nigeriene.

Potrivit oficialilor din Abuja, s-au încercat mai multe strămutări ale rezidenților din Makoko, ultima în iulie 2012, însă fără prea mult succes. Oamenii trăiesc din pescuit, este singurul lucru care știu să-l facă și le este greu să se despartă de această zonă care, în ciuda neajunsurilor, le poate oferi o masă caldă și un adăpost deasupra capului.

makoko-7[5] makoko-9[5] makoko-12[5] makoko-1[2]

sursa: edition.cnn.com/

sursa: amusingplanet.com

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Cunoaşte Lumea --> Prima pagină


  •  
  •  
  •  

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii