Noutăți

Localitatea Font-Romeu-Odeillo-Via, cel mai însorit loc de pe Pământ. Aici se află și cel mai mare cuptor solar din lume

Font-Romeu-Odeillo-Via sau pur și simplu Odeillo, este o comună situată în munții Pirinei, în apropiere de granița cu Spania, sudul Franței. Potrivit experților aici este cel mai însorit loc de pe Pământ.

Cu peste 3.500 de ore de soare pe an, nu e nicio surpriză faptul că în Odeillo se află cel mai mare „cuptor solar” din lume. Construit în 1969 de către Centrul Național de Cercetare Științifică, cuptorul solar este de fapt compus din 60 de oglinzi heliostatice montate pe terasele dealurilor din jur care îndreaptă razele soarelui spre o oglindă concavă de mari dimensiuni.

Această oglindă concentrează o cantitate enormă de lumină solară. Oglinda parabolică este construită din 10.000 de oglinzi individuale şi acoperă o suprafaţă de aproape 2.000 de metri pătraţi.

Cuptorului solar este utilizat de către Centrul Național de Cercetare Științifică pentru studierea sistemelor fluide de transfer de căldură, convertoare de energie, precum și comportamentul materialelor la temperaturi ridicate. Aceste câmpuri solare sunt de interes special pentru industria aerospațială.

odeillo-solar-furnace-6[2] odeillo-solar-furnace-3[2] odeillo-solar-furnace-1[2] odeillo-solar-furnace-4[6] odeillo-solar-furnace-5[6]

sursa: amusingplanet.com/

traducere și adaptare: Radu Ungureanu


Intră pe pagina principală a site-ului pentru a vedea cele mai noi articole! Clik aici: Acasa

Adauga un comentariu

Adresa de email introdusa nu va fi publicata.
Comentariile care conțin cuvinte obscene și limbaj violent sau care instigă la ură și discriminare nu vor fi publicate!


*


Termeni si conditii